Försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar

Publicerad 2017-09-19

Riksdagen avslår misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist.

För att fälla försvarsministern hade det krävts 175 röster, men bara 135 röstade för.

En som avvek från partilinjen var Allan Widman (L) som röstade för att fälla Hultqvist.

Eftersom Alliansen är splittrad i frågan stod det klart redan före omröstningen i riksdagen att Hultqvist skulle få sitta kvar på posten som försvarsminister.

I förra veckan stod det nämligen klart att Centern och Liberalerna ändrat sig och inte ville gå vidare med Alliansens gemensamma planer, som handlade om fälla förvarsministern efter hans agerande kring it-skandalen på Transportstyrelsen.

För att fälla försvarsministern krävdes 175 röster. M, KD och SD var de tre partier som röstade för att fälla Hultqvist. Centerpartiet valde att lägga ned sina röster.

Totalt röstade 135 ledamöter för, 137 emot medan 58 avstod. 19 ledamöter, varav 11 sverigedemokrater, var frånvarande.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var besviken efteråt.

– Det är självklart dåligt, det innebär att vi även fortsatt kommer att ha en försvarsminister i Sverige som i skarpt läge har prövats i en säkerhetskris och inte vetat vad han skulle göra.

Busch Thor kritisk

I fredags avslöjade Aftonbladet att det fanns stor irritation inom M, KD och L i frågan. Ilskan riktades mot C och partiledaren Annie Lööf som man menade var de som stoppat misstroendet. Busch Thor vill inte gå in på frågan närmare.

– Jag kommer självklart inte gå in på vad olika partiledare nämnt för skäl men det är uppenbart att vi som fyra olika partier haft olika saker att förhålla oss till utöver själva sakfrågan och att det har påverkat vart vi har landat. Det är väldigt beklagligt, det finns ingen anledning att ge annat besked nu än i somras.

Annie Lööf själv säger att hennes parti försökte kompromissa i samtalen med de övriga Allianspartierna.

– Jag kan konstatera att vi fyra vi landade i olika slutsatser kring hur man ska analysera och värdera den nya informationen kring Hultqvist. Det respekterar jag, säger hon.

Hon utlovade också att hennes parti inte kommer att släppa frågan kring it-skandalen och sa att ljuset nu allt mer riktas mot statsminister Stefan Löfven (S) i den fortsatta granskningen.

Widman (L) röstade mot partilinjen

SD-ledaren Jimmie Åkesson var mycket kritisk efter voteringen.

– Jag är minst lika besviken i dag. Det är mycket svagt gjort. Det är uppenbart att det är framför allt C som har drivit på för att inte gå vidare med det här. Annie Lööf är väl den som tydligast har profilerat sig som Löfvens främsta räddare under hela mandatperioden, säger han.

En som avvek från partilinjen var Liberalernas ledamot i försvarsutskottet, Allan Widman. Som enda L-ledamot röstade han för att fälla Hultqvist.

– För mig var det ett ganska enkelt beslut. Försvarsministern har under mer än ett års tid känt till att det pågick en brottslig verksamhet riktad mot rikets säkerhet. Han har under den tiden inte agerat för att avbryta det här, säger han.