Nya krissiffran för MP: Minst potential att växa

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är nya, oroväckande siffror för Miljöpartiet:

Bara fyra procent har partiet som sitt näst bästa parti, visar en mätning från Aftonbladet/Inizio.

Siffrorna ger en bild av hur stor potential att växa ett parti har.

– Fortsätter det så här så riskerar Miljöpartiet helt klart att åka ur riksdagen, säger Karin Nelsson på Inizio.

1 av 3 | Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vaknade upp till krissiffror i Almedalen på lördagen.

För tre år sedan red Miljöpartiet på en framgångsvåg. Strax före valet 2014 fick partiet 11,9 procent hos United Minds, det opinionsinstitut som Aftonbladet då använde sig av.

Samtidigt uppgav hela 12 procent att de hade Miljöpartiet som nästa parti, vilket gav en potential - ett ”tak” - på hela 23,9 procent.

Potential: 7,1 procent

Nu ser siffrorna betydligt skralare ut. Trots en hotande klimatkris, uppger bara fyra procent uppger att de har MP som sitt näst bästa parti. Tillsammans med den senaste opinionssiffran på 3,1 procent landar taket på 7,1 procent. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Inizios opinionschef Karin Nelsson ser siffrorna som alarmerande för partiet.

– Ett parti måste ha många sympatisörer som kan tänka sig att rösta på partiet, för att man ska kunna nå framgångar, säger Karin Nelsson.

– Siffran i sig är allvarlig, men den blir än allvarligare när man tänker på att förtroendet för partiledarna är så lågt. Fortsätter det så här så riskerar Miljöpartiet helt klart att åka ur riksdagen.

C och V attraherar unga

Tidigare har Miljöpartiet attraherat unga och kvinnor i högre utsträckning, men i mätningen om näst bästa parti är siffrorna genomgående låga, oavsett vilken åldersgrupp det gäller.

– Det är Centerparitet och Vänsterpartiet som attraherar unga väljare i dag, säger Karin Nelsson.

För ett annat krisparti ser det dock betydligt ljusare ut när man mäter näst bästa parti.

Moderaterna är det parti som flest väljare - 17 procent - har som näst bästa parti. Det ger en samlad potential, ett tak, på över 33 procent.

– De skulle kunna bli jämstora med Socialdemokraterna även om S utnyttjade hela den väljargrupp som skulle kunna tänka sig rösta på dem, säger Karin Nelsson.

Även Vänsterpartiet har sammantaget stor potential och hamnar på andra plats när det gäller näst bästa parti med 15 procent.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: