Här är vinnarna och förlorarna på vårbudgeten

Uppdaterad 2018-04-16 | Publicerad 2017-04-18

Vårbudgeten som presenteras är väldigt försiktig. Så brukar det vara året före val.

Men enligt Swedbanks budgetprognos gynnas pensionärerna.

– Det är ingen slump. Det är förmodligen för att blidka pensionärerna som halkat efter, säger bankens privatekonom Arturo Arques.

För hushållens ekonomi är förändringarna i de flesta fall inte så dramatiska.

– Det är väldigt lite som rör privatpersonernas ekonomi i vårbudgeten vad jag har kunnat se, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

För enpersonshushåll, ensamstående förälder och barnsfamiljer blir det i stort sett oförändrat eller i något fall en viss försämring.

”Ingen slump”

Störst förändringar, och det till det bättre, blir det för de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning, pensionärspar samt garantipensionärer.

Enligt Swedbanks analys har svenskarna sedan 2003 fått allt mer i plånboken. Det har inte pensionärer och arbetslösa. Men nu vill regeringen gjuta olja på vågorna i form av sänkta skatter för vissa pensionärsgrupper.

– Det är ingen slump. Det är förmodligen för att blidka pensionärerna som halkat efter, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Inte årets höjdpunkt

Experterna som Aftonbladet talat med är eniga om att vårbudgeten blir osedvanligt försiktig. De bästa korten sparar regeringen i stället till hösten, det är ju val nästa år.

– Man drar ner för att skapa utrymme för valfläsk, så tolkar jag det. Det blir bröd och skådespel nästa år i stället, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.


Pensionärer

1,4 miljoner pensionärer, med inkomster på mellan 10 833 och 25 000 kronor i månaden, får skatten sänkt med upp till 2 500 kronor per år, meddelade regeringen den 23 mars. Det innebär att 70 procent av alla över 65 får sänkt skatt. Som mest innebär det nästan 200 kronor extra i plånboken varje månad – för dem med en inkomst på 14 000 kronor i månaden.

Sjukskrivna

Sänkt skatt för dem med sjukersättning eller aktivitetsersättning. Skattesänkningen uppges innebära sänkt skatt på cirka 1 500 kronor per år, eller cirka 120 kronor per månad, för runt 340 000 personer under 2018.

Unga sommarjobbare

10 000 sommarjobb ska skapas till unga i kommunerna. Därför avsätts 105 miljoner kronor för ändamålet i vårbudgeten, i en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen. Unga som kan ha svårt att hitta sommarjobb själva ska prioriteras.

Polisen

Polisen ska få mer pengar, redan för 2017. En hög regeringskälla sa till TT i mitten av mars att polisen får mer resurser i tilläggsbudgeten för 2017.

Klimatet

Regeringen föreslår att ytterligare 500 miljoner kronor avsätts till Klimatklivet – med fokus på elbilar. Pengarna går dock inte till privatpersoner utan till lokala investeringar.

Utländska akademiker

Ska snabbare få sin utbildning bedömd och godkänd i Sverige och 22 miljoner avsätts för detta i vårdbudgeten. Pengarna går bland annat till Socialstyrelsen för att utfärda yrkeslegitimationer.


De som tjänar över 38 200 kr

80 000 fler personer hamnar över gränsen för statlig skatt, jämfört med de cirka 1,3 miljoner löntagare som betalar statlig skatt i dag. Den som 2018 tjänar över 38 200 kronor i månaden, motsvarande en årsinkomst på 458 800, ska betala statlig skatt. Gränsen för de som ska betala så kallad värnskatt, på ytterligare 5 procent, flyttas upp i takt med löneutvecklingen. Därför får de som tjänar över 55 100 kronor i månaden (661 400 kronor/år) betala värnskatt.

De med privat sjukförsäkring

Privata sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren ska förmånsbeskattas, men förslaget väntas först i höst. Den nya förmånsskatten införs från 1 juli 2018. I dag har 650 000 personer privata sjukvårdsförsäkringar. Runt sju av tio får den betald av arbetsgivaren, enligt SVT. Hittills har detta varit skattefritt.

Utlandsboende som jobbar i Sverige

Skatten för utlandsboende med jobb i Sverige höjs från 20 till 25 procent.

Småföretagare

De så kallade 3:12-reglerna styr hur stor del av inkomsterna delägare i småföretag kan ta ut som lägre beskattad kapitalinkomst. Regeringen föreslår att skatten nu höjs från 20 till 25 procent.
– De kommer få en rejält höjd skattesats, säger sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet.

De med tjänstebil

Regeringen vill göra om systemet med förmånsbilar och beskatta förarna mer. I det nuvarande systemet ingår värdet av trängselskatt i förmånsvärdet för alla som kör förmånsbilar. Förändringen skulle innebära att förarna skulle beskattas för värdet av trängselskatten, skriver TT.


LIVE-RAPPORTERING om vårbudgeten:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.