Schori: Tog Hultqvist upp oron kring USA:s Iran-politik?

Publicerad 2018-05-09

Peter Hultqvist kom överens om ett utökat försvarssamarbete med USA – samma dag som Trump övergav Iran-avtalet.

Det väcker ont blod hos en av försvarsministerns föregångare.

– Det är inte bara dålig tajming, det är också dålig politik, säger Pierre Schori (S).

Ex-ministern kräver nu svar på om Hultqvist tog upp oron kring USA:s Iran-politik under besöket.

Även Jonas Sjöstedt (V) är kritisk.

Försvarsminister Peter Hultqvist mötte i går i Washington den amerikanske försvarsministern James Mattis och Finlands motsvarighet Jussi Niinistö för att underteckna en avsiktsförklaring länderna emellan om ett fördjupat samarbete.

Enligt ett pressmeddelande från försvarsdepartementet innehåller avsiktsförklaringen samarbete för ”en intensifierad dialog, övningsverksamhet samt utökad interoperabilitet”.

”Dålig tajming”

Att mötet skedde samma dag som president Donald Trump i förväg hade aviserat att han skulle ge besked om hur USA ställer sig till Iran-avtalet ifrågasätts nu starkt av Hultqvists partikamrat, diplomaten Pierre Schori, tidigare bland annat biståndsminister och kabinettssekreterare.

– Att i en tid då Trumpadministrationen dramatiskt ökar spänningen i världen, och dessutom samma dag som Trump bryter ett livsviktigt internationellt avtal, ingå ett fördjupat samarbete med Pentagon, framstår nog som ytterst märkligt i omvärlden, säger Schori.

Och fortsätter:

– Det är inte bara dålig tajming, det är också dålig politik. Det är som att hoppa ned i ett ormbo för att undfly björnen.

Tog han upp frågan?

Från EU har framförts att man kommer att stå fast vid kärnenergiavtalet från 2015. Federica Mogherini har slagit fast att avtalet fungerar och att Iran inte utvecklar kärnvapen nu.

Pierre Schori kräver svar på om Peter Hultqvist tog upp frågan under mötet i Washington.

– Utnyttjade försvarsministern sin unika kontakt med Pentagon för att framföra vår och EU:s djupa oro inför USA:s Iranpolitik?

V: Nato-anpassning

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är kritisk.

– En sällsynt dålig dag att vara där och visa sin närhet till USA, samma dag som Trump försöker skjuta sönder arbetet med avtalet med Iran, säger han.

Sjöstedt uppfattar Sveriges försvarssamarbete med USA som ”anpassning till Nato”, som han menar måste få ett slut. Han anser att det är viktigt att Sverige har en självständig utrikespolitik – utanför Nato.

– USA är den dominerade makten i Nato och Trump blir värre och värre i utrikespolitiken. De provocerar i Palestina och mot Iran till exempel, så det här är inte tiden att samordna sig med USA och visa nån slags lojalitet med dem, säger Sjöstedt.

Wallström oroad

Att USA drar sig ur Iran-avtalet har skapat oro kring vilka effekter det kan komma att få. Oro finns för att spänningarna i området ska öka, bland annat till följd av oljepriser som kan drivas upp.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har kommenterat Trumps besked i ett uttalande. Hon skriver bland annat:

”President Trumps beslut är djupt beklagligt. Det riskerar att allvarligt undergräva den internationella freds- och säkerhetsarkitekturen. Beslutet riskerar även att få negativa återverkningar på det globala icke-spridningsarbetet. ”

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!