Pernilla Stålhammar lämnar alla utskottsuppdrag: Skadat förtroende

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Pernilla Stålhammar lämnar alla sina utskottsuppdrag i riksdagen.

Det meddelar nu Miljöpartiets gruppledare.

– Vi har konstaterat att förtroendet för henne har tagit skada, skriver Maria Ferm och Jonas Eriksson till Aftonbladet.

Pernilla Stålhammar petades som utrikespolitisk talesperson i Miljöpartiet efter att pekat ut partikollegor som ett säkerhetshot.

Men trots detta behöll hon sin plats i utrikesnämnden, där regeringen förankrar sin utrikespolitik under sträng sekretess, och i utrikesutskottet.

Under dagen har diskussioner förts om Pernilla Stålhammars framtid inom Miljöpartiet.

Nu står det klart att Pernilla Stålhammar lämnar alla sina utskottsuppdrag, inklusive utrikesnämnden.

– Pernilla Stålhammar väljer att lämna alla sina utskottsuppdrag i riksdagen. Hon kommer fortsatt vara en del av Miljöpartiets riksdagsgrupp. Bakgrunden till det är de påståenden om partiföreträdare hon skrev på sociala medier och som hon sedan har tagit avstånd från, skriver gruppledarna Maria Ferm och Jonas Eriksson i en kommentar till Aftonbladet.

Det var i förra veckan som Pernilla Stålhammar på Facebook gick ut och anklagade flera toppar i partiet, bland andra riksdagsledamöter enligt Aftonbladets uppgifter, för att vara ”säkerhetshot”.

Hon skrev bland annat att en tjänsteman – som hon tidigare haft ett förhållande med – och andra personer i Miljöpartiets toppskikt har ”drevat” mot henne – och att de dessutom utgör ”ett säkerhetshot”.

– Han och hans allierade på höga positioner med tydliga kontakter med just denna makt har gjort allt för att dreva mot mig på olika vis, inte minst nu i provvalet. För mig är det en nationell säkerhetsfråga. Ett säkerhetshot, skrev hon på Facebook.

Men MP-ledningen reagerade kraftfullt på anklagelserna. Stålhammar petades från sin plats som utrikespolitisk talesperson och partisekreterare Amanda Lind ansåg att beteendet var olämpligt.

– Vi har konstaterat att förtroendet för henne har tagit skada. I och med att hon lämnar sina utskottsuppdrag ser vi det här som utagerat, skriver Maria Ferm och Jonas Eriksson till Aftonbladet.

Aftonbladet har under lång tid följt och granskat de märkliga turerna kring Pernilla Stålhammar den MP-tjänsteman som hon hade ett förhållande med och hittat flera frågetecken.

Tjänstemannen klassades som en säkerhetsrisk med rysskopplingar. Men nya uppgifter under hösten på att anklagelserna som lades fram av höga chefer i Miljöpartiet var påhittade.

De ansvariga – kanslichef Anna Stenvinkel och statssekreterare Eva Svedling – har hela tiden vägrat svara på frågor om fallet.

– Om man bara anklagar någon och inte redovisar varför så är det en häxprocess, sa riksdagsledamoten Annika Lillemets tidigare i höstas till Aftonbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE