SD-ledaren: Många moderater är frustrerade

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson menar att det sker kontakter mellan Sverigedemokraterna och andra partier.

Framförallt är det från Moderaterna man får många och tydliga signaler.

– Många moderater är väldigt frustrerade över situationen där man ser att man kan ta makten med vår hjälp, säger SD-ledaren.

Den nye talmannen Andreas Norlén (M) träffar i dag partiledarna för ännu en samtalsomgång. Först ut är Stefan Löfven (S) och därefter är det moderatledaren Ulf Kristersson som står på tur.

Inför samtalen har Jonas Sjöstedt (V) öppnat för en ren S-minoritetsregering, i radions P1-morgon.

Även Gunnar Strömmer, partisekreterare (M) och Jimmie Åkesson, SD:s partiledare och trea ut till talmanssamtalen, frågas ut i radion.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson: Vi får tydliga signaler från M

Jimmie Åkesson slog inledningsvis fast att han för egen del inte har särskilt stora förhoppningar på talmanssamtalen.

– Det är uppenbart att de sju övriga partierna i riksdagen har inställningen att det egentligen inte ska spela någon roll hur väljarna har röstat. Man ska ändå samarbeta över blockgränserna, säger han i P1-morgon.

Åkesson menade också att det sker kontakter i riksdagen mellan hans parti och andra partier, framför allt från ledamöter inom Moderaterna.

– Det finns kontakter i riksdagshuset och i utskottsarbetet. Vi får väldigt många och tydliga signaler från framförallt den moderata riksdagsgruppen, säger Åkesson.

Signalerna går ut på att det finns en splittring mellan partiledningen och många ledamöter i frågan om att hålla fast vid Alliansen till varje pris, menar SD-ledaren.

LÄS VIDARE

Strömmer: Vi har hela tiden hållit samma linje

Enligt Gunnar Strömmer, som frågades ut före Jimmie Åkesson, har inte Moderaterna ändrat inställning i regeringsfrågan efter första omgången av talmanssamtalen.

– Vi har hållit samma linje ända sedan valdagen, säger han i P1-morgon.

Det handlar om att M fortsatt vill ha en alliansregering, helst med stöd av Socialdemokraterna. Strömmer hoppas nu att det ska uppstå ”ett tryck” från talmannen om att komma igång med regeringsbildningen.

Att en del i hans parti vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna tycker han naturligt att det diskuteras. Men partiledningen står fast vid sin linje, enligt Strömmer.

– Vi vill formulera ett regeringsprogram utan att samarbeta med SD, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: