Mellin möter: ”Det finns inget konservativt block i Sverige”

Bush Thor och Kristersson i intimt samarbete för att byta regering

Publicerad 2019-07-06

VISBY. Kristdemokraterna har ett mycket intimt samarbete med Moderaterna.

Ebba Busch Thor träffar Moderaternas Ulf Kristersson nästan dagligen.

Samtalen syftar bland annat till att Sverige ska byta regering.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har ätlig lunch med Jimmie Åkesson och planerar samarbete med Sverigedemokraterna.

Hon för också praktiskt taget dagliga samtal med Moderatledaren Ulf Kristersson. På agendan står bland annat hur Sverige ska få en ny regering.

Det är uppenbart att Ebba Busch Thor har något i kikaren. En plan, som de skulle sagt filmerna om Jönssonligan.

Men än vill hon inte berätta vad.

KD planerar samarbete med Sverigedemokraterna i ett antal frågor. Vad vill du åstadkomma med det samarbetet?

– För oss är det viktigaste att genomföra det vi lovat våra väljare. Vi har lovat att göra allt vi kan för att få bukt med krisen i svensk sjukvård. Vi har ett samarbete med Moderaterna, vi vill ha ett nära samarbete igen med Centern och Liberalerna. Men vi kan framför allt samtala med alla partier i Sveriges riksdag och vi kan också tänka oss att förhandla i enskilda sakfrågor, även med Sverigedemokraterna.

Vad tror du att ni kan göra tillsammans?

– Vi är två olika partier, vi står på olika ideologiska grunder. Exempelvis tycker vi lika om att landstingen har gjort sitt. Där tror jag att vi vi skulle kunna göra gemensam sak i enskilda frågor.

Vill du ha ett konservativt block i svensk politik?

– Nej, jag ser det snarare som att blocken har upplösts i svensk politik genom att C och L valde att lämna Alliansen och stötta Stefan Löfven.

Du och Ulf Kristersson träffas nästan dagligen för samtal. Vad pratar ni om?

– Vi har ett nära samarbete med Moderaterna. Vi träffas inte varje dag men vi har återkommande och regelbunden kontakt och stående möten där vi diskuterar arbetet i riksdagen men också långsiktiga frågor som hur Sverige ska få en ny politisk inriktning och en ny regering.

Vad har ni kommit fram till?

– När det finns nyheter att berätta delar vi med oss av dem.

Du poängterar ofta att du vill att Alliansen ska återuppstå, Hur behåller KD kontakten med L och C?

– Jag tror att det är väldigt svårt för Alliansen, som väljarna lärde känna den, att återuppstå. Däremot kan en ny borgerlig samling komma ur den här situationen.

Ulf Kristersson (M).

Hur skulle det kunna se ut?

– Det bygger på att Liberalerna och Centern en dag bestämmer sig föra att Sverige är mer förtjänt av en borgerlig regering.

Var finns Sverigedemokraterna i det sammanhanget?

– För vår del gäller att vi är beredda att samtala och förhandla med alla partier. Men det är tillsammans med M, L och C, den dagen de bestämmer sig för att gå i en annan riktning, som vi kan skifta regering.

Till sist, hur tog du dig hit till Gotland?

– Jag valde att flyga. Vi gör aktiva beslut inför varje resa om vad som är det bästa när man väger in de olika aspekterna. Det tycker jag alltid att man ska göra.

Klicka på videon och se hela intervjun.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.