SSU-basen Philip Botström: Tondövt av partiledningen

Ungdomsförbundet kritiskt till Socialdemokraternas EU-lista

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:

Stefan Löfven retade upp sitt eget ungdomsförbund när han bildade regering – ingen minister är under 35 år.

Och nu har det skett igen, när Socialdemokraterna fastställt sin EU-lista.

– Partiet talar gärna om förnyelse och föryngring, men när det väl kommer till kritan levererar man inte, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

När Socialdemokraternas lista till EU-valet den 26 maj presenterades i sin helhet på fredagen väckte den irritation hos ungdomsförbundet.

Bråket handlar om S kongressbeslut från 2009 som säger att 25 procent av kandidaterna på valbar plats ska vara under 35 år. Något man inte lever upp till i dag, enligt SSU.

– Socialdemokraterna är i akut behov av att förnya och föryngra sig. Man lockar inte de unga väljarna längre och den lojala väljarkåren dör ut. Då är det tondövt av partiledningen att strunta kongressbeslutet, säger Philip Botström.

SSU:s kandidat på åttonde plats

Socialdemokraterna har i dag fem personer i Bryssel.

De fem som nu placerats i toppen av listan kommer alla att hinna fylla 35 år innan det nya parlamentet tar plats.

Som nummer ett återfinns Heléne Fritzon, 58, tidigare migrationsminister, och därnäst kommer LO:s kandidat Johan Danielsson.

Philip Botström kritiserar Socialdemokraterna.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Philip Botström kritiserar Socialdemokraterna.

Yngst är Evin Incir, Uppsala, som fyller 35 i sommar och återfinns på femte plats. Även Jytte Guteland, 39, tidigare ordförande i SSU och i dag EU-parlamentariker, finns på valbar plats, som nummer tre.

Den kandidat som SSU lanserat, Linus Glanzelius, återfinns först på åttonde plats, vilket antagligen inte räcker för en plats i parlamentet och därmed är en stor besvikelse för ungdomsförbundet.

Hoppas på personkryss

Enligt Philip Botström kommer SSU därför att jobba stenhårt för att få in sin kandidat via personkryss i stället.

– Partiet talar gärna om förnyelse och föryngring, men när det väl kommer till kritan levererar man inte. Krisinsikten är uppenbarligen noll. För oss innebär den här listan att vi kommer få jobba dubbelt så hårt för att nå de unga väljarna där Socialdemokraterna i dag underpresterar. Vi beklagar att vi inte får någon draghjälp från partiet.

SSU yttrade likartad kritik i samband med Stefan Löfvens regeringsbildning nyligen. Att regeringens yngsta minister är 38 år kallade Philip Botström för ”riktigt, riktigt kasst”.

Hela landet

Partiledningen i S är dock nöjd med listan. När den presenterades i sin helhet på fredagen sa partisekreteraren Lena Rådström Baastad i ett pressmeddelande att S ”har en stark laguppställning med kandidater från hela Sverige”.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Socialdemokraternas kandidater till EU, plats 1–8

1. Heléne Fritzon, Kristianstad

2. Johan Danielsson, Stockholm

3. Jytte Guteland, Stockholm

4. Erik Bergkvist, Umeå

5. Evin Incir, Uppsala

6. Ilan de Basso, Jönköping

7. Carina Ohlsson, Lidköping

8. Linus Glanzelius, Göteborg

Publicerad: