Ulvskog efter Israelkritiken: Jag beklagar

Uppdaterad 2017-05-09 | Publicerad 2017-05-08

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog får kritik för att ha poserat med en bild på den livstidsdömde palestiniern Marwan Barghouti.

Israels ambassadör i Sverige anser att mannen är en ”ärketerrorist”.

Marita Ulvskog beklagar att hon inte undersökte Barghoutis historia bättre.

Den 27 april lade Marita Ulvskog upp en bild på Facebook från en demonstration i Bryssel till förmån för hungerstrejkande palestinska fångar. På bilden poserar hon med en bild på palestiniern Marwan Barghouti.

Marwan Barghouti var ledare för en våldsbejakande milis inom PLO, Palestinska befrielseorganisationen, 2000–2005 och dömdes av Israel till livstids fängelse 2004 för att ha legat bakom självmordsattacker under palestinska intifadan, rapporterar SVT.

”Mord på oskyldiga”

Israels ambassadör i Stockholm, Isaac Bachman, är kritisk och ser poserandet som ett stöd till ”ärketerroristen Marwan Barghouti, dömd för fem fall av mord på oskyldiga civila israeler”.

– Allför ofta identifierar sig socialdemokratiska representanter med palestinska frågor som de inte förstår sig på. Så länge det handlar om något som kan uppfattas som pro-palestinskt är de med på tåget vilket resulterar i att de stödjer ett parti som förespråkar terrorism mot oskyldiga israeler och som på daglig basis sprider antisemitisk propaganda och uppviglar till våld, säger han i en kommentar.

Experten: Politiskt mycket olämpligt

Mellanösteranalytikern Pär Jönsson säger till SVT att domen mot Marwan Barghouti är omstridd och att flera människorättsorganisationer anser att han fängslats av politiska skäl. Oavsett tycker han det är olämpligt gjort av Ulvskog att posera med bilden.

– Politiskt sett är det naturligtvis mycket olämpligt, det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land. Israel kommer att se på Ulvskog som en företrädare för den svenska regeringen, även om hon har på sig sin hatt som EU-parlamentariker, säger han till SVT.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp reagerar kraftigt på Ulvskogs agerande.

”Helt obegripligt att Marita Ulvskog hyllar en dömd palestinsk terrorist”, skriver han på Twitter.

Ulvskog ”Jag beklagar”

Martia Ulvskog säger att hon är vice ordförande i Europaparlamentets Palestinadelegation, som under lång tid på olika sätt visat sitt stöd för palestinska fångar i israeliska fängelser. Demonstrationen som hölls var inte någon stöddemonstration för Barghouti.

– Det var en protest för att kräva att palestinska fångar i israeliska fängelser ska behandlas bättre. Till exempel barn som hålls som fångar.

Kritiker anser att du hyllar en dömd terrorist när du håller upp en bild på Marwan Barghouti, vad säger du om den kritiken?

– Jag beklagar om man uppfattar det så. Det är ingen stödauktion för honom. Sedan vet jag inte vilken definition man har av terrorism, jag kan inte den mannens historia. Han tillhör ju Fatah-rörelsen, det är samma rörelse som Mahmoud Abbas tillhör och han besöker ju Sverige ofta.

Borde du inte ha förvissat dig om vem som var på bilden?

– Jag beklagar att jag inte gjorde det. Det var en femminuters-manifestation, på väg från ett möte till ett annat.

Det här är ytterligare en händelse då Israel riktar kritik mot Sverige. Tror du att det kan försämra relationerna mellan Sverige och Israel ytterligare?

– Det där får andra än jag bedöma. Jag har väldigt svårt att tänka mig att det skulle få några dramatiska konsekvenser.

Löfven: ”Hon har beklagat och vi får acceptera det”

Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att han inte har talat med Marita Ulvskog eftersom han i flera timmar under måndagen frågades ut i konstitutionsutskottet.

– Hon har beklagat att hon höll upp den här bilden. Demonstrationen som sådan var inte för en enskild person utan handlade om palestinska fångar i allmänhet. Hon har själv beklagat det och då får vi acceptera det.

Hur ser du på israeliska ambassadörens kritik?

– Vi har en väldigt tydlig linje. Vi vill ha en tvåstatslösning, vi vill ha bra relationer med båda parter. Ibland ingår det att vi har olika uppfattningar med båda parter om enskilda frågor. 

För bara några dagar sedan var Sveriges ambassadör uppläxad av israeliska utrikesdepartementet efter en kontroversiell omröstning i FN-organet Unesco om Jerusalem.

Hur är Sveriges relation med Israel?

– Vi eftersträvar en bra relation med Israel. Sen kan det hända att vi har olika uppfattningar i sakfrågor men vi eftersträvar och vi vill absolut ha en bra relation med landet israel, säger Stefan Löfven.