Stefan Löfven jultalar i Visby: En läxa till oss alla

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven (S) ser det som en rejäl knäpp på näsan på politikerna att så många i dag sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Han tolkar det som missnöje.

– Det är en läxa till oss alla, säger han i jultal i Visby, där han också kritiserade M-ledaren Ulf Kristersson.

En ruin i Visby, S:t Nicolai, blev platsen för statsminister Stefan Löfvens jultal 2019.

I inledningen påminde han om alla de välfärdsarbetare som får samhället att fungera, även under julledigheter.

Men också om alla som har det svårt att få ekonomin att gå ihop under storhelgen.

– När kollegor småpratar om hur stressigt det är att köpa julklappar, så tänker andra på hur tusan det ska finnas pengar till att handla en enda julklapp att lägga under granen åt barnen, säger Löfven.

Stefan Löfven under jultalet i Visby.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven under jultalet i Visby.

Sitta och tjura

Men mycket av talet handlade om det politiska läget. Med den svåra regeringsbildningen där egentligen inget parti vann valet, och där regeringen i januari inledde ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna efter en fyra månader lång process.

Löfven menade att det ibland kräver svåra överväganden och kompromisser.

– Vi socialdemokrater kan sitta på interna möten och önska att vårt partiprogram skulle genomföras till punkt och pricka, men valresultatet ger inte den möjligheten, verkligheten ser inte så ut, säger Löfven.

– Och vi hade kunnat göra som ett missnöjt barn och sätta oss i ett hörn och tjura, vägra vika oss en millimeter och studera vårt vackra partiprogram samtidigt som M, SD och KD monterar ner välfärden. Det är en syn på politik som ett spel, där det gäller att aldrig smutsa ner händerna. Det är en syn jag inte delar.

Attackerade Kristersson

Men statsministern gick också till hårt angrepp på Ulf Kristersson (M) för att denne haft ett politiskt möte med Jimmie Åkesson, SD:s partiledare.

– I flera sammanhang har han avgett ett löfte att inte samarbeta med dem. Han har sagt att de har en skum historia, en mycket mörk historia, att det finns främlingsfientliga inslag. Motsatsen till det Ulf Kristersson sa sig stå för. Det har tydligen förändrats.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven under sitt jultal i Visby.

”Mörk historia”

Men Löfven menade också att många svenskar i dag kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna trots att partiets historia är välkänd.

– Jag tror att många som sympatiserar med SD nu är missnöjda. Missnöjda med hur samhället ser ut, med brottslighet, med olikheter runt om i landet. Missnöjda med socialdemokratin, med moderater. Det är en läxa vi får lära och den får vi ta till oss, säger han.

Enligt Löfven framställer sig Sverigedemokraterna som ett parti för vanligt folk. Något han inte alls håller med om.

– I dag för Sverigedemokraterna en fackföreningsfientlig politik, en löntagarfientlig politik, en högerpolitik.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven med sin fru Ulla Löfven i Visby.

Ett starkt samhälle

Även de kriminella gängen berördes i Stefan Löfvens jultal.

Han menade att det krävs mer än bara hårdare straff. Han poängterade vikten av ett starkt samhälle i form av en stark socialtjänst, lärare, föreningsledare och poliser för att hålla unga ifrån brottets bana.

Dessutom att Socialdemokraterna kommer att prioritera välfärden framåt. Och att regeringen i början av nästa år ska diskutera lösningar för kommuner och regioner som har tuffa förutsättningar.

Längtar efter Jansson

Stefan Löfven framhöll också att många nu har en hel del pyssel framför sig. För egen del längtar han mest efter Janssons frestelse på julbordet, avslöjade han.

Publicerad:

LÄS VIDARE