Ny utredning föreslår infångning av koldioxid

Publicerad 2020-01-29

Regeringen bör satsa storskaligt på att fånga in koldioxid och lagra den utomlands, föreslår en ny stor utredning.

Men utredaren dementerar kraftfullt uppgifter från SVT om att lagra koldioxid i Sverige.

– Det är helt taget ur luften. Jag förstår inte vad det kommer ifrån, säger Åsa-Britt Karlsson.

CSS har i tidigare rapporter beskrivits som ett sätt att drastiskt få ner Sveriges utsläpp. När regeringen i dag tog emot en stor utredning ägnades en stor del åt tekniken.

CCS behövs som ett komplement för att nå regeringens mål att ha minusutsläpp efter 2045, konstaterar utredaren Åsa-Britt Karlsson. Då bör 10,7 miljoner ton koldioxid fångas in genom ”kompletterande åtgärder”, där CCS är en del.

Koldioxiden ska lagras utomlands, föreslår utredaren. I går rapporterade SVT:s Rapport även att det föreslås lagring i Sverige, bland annat i Skåne. Men det dementeras kraftigt av Åsa-Britt Karlsson.

– Det är helt obegripligt. Jag understryker, vi föreslår inga lagringsplatser i Sverige. Östersjöns miljö är känslig och det finns inga utredningar som pekar på att det skulle gå, säger hon.

Åsa-Britt Karlsson (till höger) lämnar över utredningen till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Utredningen har helt fokuserat på infångning av koldioxid från biomassa, så kallad Bio-CCS. Priset för att infångning och lagring ligger på omkring 1 000 kronor per ton, enligt utredaren.

Förbjudet att exportera koldioxid

Enligt Åsa-Britt Karlsson har Norge kapacitet att lagra hela Sveriges behov. Hon ser inga risker med lagringen. Däremot finns det i dag flera hinder. Enligt utsläppshandelssystemet räknas överföringen från rör till fartyg som ett utsläpp, vilket i princip omöjliggör transport via fartyg.

– Vi vill göra det möjligt att transportera på fartyg. Vi tror inte att man ska transportera på rörledningar, säger Åsa-Britt Karlsson.

Ett annat problem är att det så kallade Londonprotokollet, som förbjuder export av koldioxid. Avtalet är ändrat men inte ratificerat. Men enligt Isabella Lövin kommer det att ske inom kort.

Vad ser du för andra hinder med CCS?

– Det största hindret är priset. Det är oerhört dyrt. För skattebetalarnas del är det viktigt att vi satsar på den bästa utväxlingen som är permanent. Vi stödjer tekniksprång, till exempel med utsläppsfri stålindustri, säger Isabella Lövin.

Utredningen av Åsa-Britt Karlsson.

Aftonbladet rapporterade nyligen om rapport som slog fast att Sveriges utsläpp skulle kunna halveras genom CCS-tekniken. Utredaren har dock inte analyserat en så storskalig användning utan fokuserat på Bio-CCS. Rapporten, som gjordes av Konjunkturrådet, har fått kritik från olika håll.

”Vem är juridiskt ansvarig?”

Anders Wijkman är ordförande för Climat Kic, ett innovationsprogram på EU-nivå  och tidigare EU-parlamentariker (KD). Han anser att Sverige bör investera mer i CCS men höjer samtidigt ett varningens finger för att tro för mycket på tekniken. Att lagra så mycket koldioxid som det pratas om i Konjunkturrådets rapport är enligt honom långt ifrån möjligt i dag.

– Det är ingen som har hanterats sådana här oerhörda volymer tidigare. Det är en jätteoperation. Det finns också juridiska frågor. Vem är ansvarig om det börjar läcka? Jag tycker att CCS ska ses som ett komplement, inte som ett alternativ.

CCS behövs som ett komplement för att nå regeringens mål att ha minusutsläpp efter 2045, säger utredaren Åsa-Britt Karlsson.