MELLIN MÖTER: ”Jag är inte trött på att vara partiledare”

Vill inte be besked om han kandiderar till omval som V-ledare

Av: Lena Mellin

Publicerad:

Jonas Sjöstedt älskar att vara partiledare. Men han svarar inte ett rakt ja på frågan om han kandiderar till omval.

– Jag ger besked i sinom tid.

Jonas Sjöstedt tycker att den viktigaste klimatfrågan i dag för riksdagen och regering är att stoppa utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil och byggandet av ytterligare en landningsbana på Arlanda flygplats:

– Det handlar om att undvika att göra fel, exempelvis att bygga ut jätteraffinaderiet i Lysekil.

Är det i första hand ett politiskt beslut?

– Ja, absolut. Regeringen har alla möjligheter att överpröva det här. Så nu är det upp till bevis. Menar de allvar med klimatet måste man styra investeringarna till det hållbara.

Tror det att det blir så?

– Jag hoppas verkligen det. Jag tror att den här klimatvågen gör att regeringen helt enkelt inte kan göra något annat (än att stoppa planerna på att bygga ut raffinaderiet och Arlanda).

Enligt januariavtalet ska det införas en skatt på textilier som kläder?

– De är inte fråga som Vänsterpartiet har drivit. Däremot tycker jag det är bra om vi kan få ner konsumtionen. Klädtillverkningen orsakar stora utsläpp.

För ett år sedan var du och Vänsterpartiet mäktiga och fick genomslag för er politik. Nu har ni inget inflytande alls. Vad tycker du om det?

– Det är tråkigt. Jag tycker att det märks i politiken. Förut genomförde vi massor av fina reformer för jämlikheten i Sverige. Nu har vi socialdemokrater som har fullt upp med att genomföra Centerns valprogram. Sverige mår inte bra av det, klyftorna ökar, det ser illa ut. Så vårt mål är att komma tillbaka och vrida tillbaka politiken.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt i ett regning Almedalen.

Hur ska det gå till?

– Det viktigaste är att vi växer. Dels att vi vinner nästa val så att det inte går att gå runt oss som de lyckades göra den här gången.

– Men jag tror att vi kan få upp ett riktigt bra tryck redan under den här mandatperioden. Mot de nedskärningar som kommer, vi kommer att lyckas stoppa försäljningen av anställningstryggheten och införandet av marknadshyror och så. Det är vänsteroppositionens roll plus att vara en idéspruta.

Men opinionssiffrorna har inte gått upp så mycket sedan valet?

_ Det har gått upp lite grann. Men det som jag tycker är så fint med den frågan är att alla förväntar sig att de ska gå upp mer. Det tror vi också att de kommer att göra.

Din fru ska bli ambassadör i Hanoi och det har gett upphov till rykten om att du ska sluta som partiordförande. Är det så?

– Nej, så är det inte. Jag älskar att vara partiledare. Men sedan är det kongressen (i början av nästa år) som bestämmer, det har jag full respekt för.

Men du tänker kandidera?

– Jag kommer att ge besked i sinom tid. Men jag är inte trött på att vara partiledare om någon tror det.

Till sist, hur tog du dig hit till Almedalen?

– Jag tog tåget från Umeå och färjan från Nynäshamn.

Drevs den med naturgas?

– Nej, det var en av de gamla färjorna.

Klicka på videon och titta på hela intervjun.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE