Docenten: Regeringen kan sitta kvar – tills någon tar stöd från SD

Alliansens chans: Öppna dörren för Sverigedemokraterna

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2018-09-05

Vår nästa regering kan bli kortlivad – och priset för att avsätta den högt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan behålla makten tills Alliansen öppnar dörren för SD, menar Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap.

– Regeringen kan bli nedröstad och tvingas avgå, men den sitter ändå kvar som expeditionsministär, säger han.

Sverige står inför ett parlamentariskt kaos, varnar statsvetare.

Inget av blocken ser ut att få egen majoritet i söndagens val, och alternativen har börjat sina.

Inte ens de breda, mer kontroversiella regeringsidéerna över blockgränserna ser ut att få egen majoritet i riksdagen.

Att foga samman en stark regering utifrån nuvarande opinionssiffror blir svårt, menar statsvetare.

Och en ny minoritetsregering skulle få det tufft.

– Så fort en sådan regering lägger fram minsta kontroversiella förslag, kommer de andra partierna säga: ”Det här går vi inte med på”, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Regeringen kan sitta kvar

Han menar att en minoritetsregering skulle leva med en pistol mot huvudet så fort ett större förslag läggs fram – och en fråga om när, snarare än ifall, ett extraval ska utlysas för att rösta bort den.

– Vi kommer få en fokusering på det politiska spelet, snarare än vilken politik som ska bedrivas långsiktigt. Då tappar det politiska systemet väldigt mycket av sin kraft att kunna styra riket framåt.

Ett troligt alternativ, menar han, är att nuvarande regering behåller makten.

Även om den röstas bort av en majoritet i riksdagen, kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitta kvar som expeditionsministär – en tillfällig regering som tar ansvar för landet tills dess att en stabil regering träder fram.

I praktiken innebär det att de kan sitta kvar tills Alliansen tar emot passivt stöd från SD.

Går inte rösta bort

Enligt svensk lag har en expeditionsministär samma möjligheter att fatta beslut som en vanlig regering, bortsett från att den inte kan utlysa extraval.

Men den kan inte heller röstas bort, eftersom regeringen rent formellt redan avgått.

– Om man inte lyckas bilda en regering efter valet får vi kanske vara med om att en sådan här expeditionsministär styr Sverige under några månader, eller kanske ännu längre, säger Torbjörn Larsson.

I Belgien regerade en expeditionsministär i 18 månader efter valet 2010 – det nuvarande världsrekordet.

Även om det utlyses extraval så kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitta kvar, såvida inte ett regeringsalternativ med stöd i riksdagen träder fram.

Så Socialdemokraterna har egentligen ingen brådska att skynda fram en annan regeringslösning?

– Nej, men det kommer bli ett jädra liv om de börjar fatta viktigare beslut, säger Torbjörn Larsson.

Alliansen kan tvingas öppna för SD

Men även om regeringen börjar fatta större, kontroversiella beslut, så har oppositionen bundna händer när det kommer till att bli av med en expeditionsministär.

Vad kan oppositionen göra då, om regeringen gör något som riksdagen tycker är fel?

– De borgerligas chans då är att gå till talmannen och säga ”Vi vill bilda regering, och vi har förstått att Sverigedemokraterna kommer lägga ner sina röster”. Då öppnar man dörren för samarbete med SD, men det kanske är det enda man kan göra då, säger Torbjörn Larsson.

Bara åtta procent av Centerpartiets väljare vill regera med stöd av SD, enligt en undersökning av Inizio.

Det skulle troligen skapa stora problem för Centerpartiet och Liberalerna, som tagit kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna.

– Då kan man möjligen hänvisa till att ”Socialdemokraterna balanserar på konstitutionens gränser”, och måla ut det regeringen gör som illegitimt. Då kan Alliansen göra något som de annars försvurit sig att inte göra, säger Torbjörn Larsson.

Möjligheten: En rödblågrön regering

Det troligaste scenariot enligt Larsson är att Sverige får en expeditionsregering som sitter i några månader, som sedan ersätts av en bredare regering som trots svårigheterna löper över blockgränserna.

– Jag tror vi kommer få vara med om lite nya saker i Sverige som vi inte är vana vid. Det har aldrig varit så stor chans att vi får ett extraval under en mandatperiod som efter det här valresultatet, säger Torbjörn Larsson.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!