Busch Thors attack på C och L: Imagefixering

Publicerad 2018-11-15

Nu går Ebba Busch Thor (KD) till stenhård attack på C och L, som i går röstade emot Kristersson som statsminister.

Hon menar att de båda partierna bygger upp sin image – med motstånd mot Sverigedemokraterna.

– I går blev en demonstration av politiskt positionerande, politiskt spel och den totala imagefixering som just nu drabbar den svenska politiken, säger hon.

Det var efter Ebba Busch Thors samtal med talmannen Andreas Norlén som KD-ledaren kom in och levererade den beska salvan mot allianskamraterna.

Hon kallar deras beslut att rösta ner Ulf Kristersson (M) för ”imagebyggande”, i fråga om Sverigedemokraterna.

– Jag beklagar att det fortsatt är så mycket fokus på politiskt spel och kortsiktigt imagebyggande, angående Centerpartiets och Liberalernas beslut i går, säger hon.

– Det handlar om att man inte på något bevis beblandar sig med SD och deras förflutna. Jag menar att man har en skyldighet mot väljarna att ge dem ett alternativ även om det är svårt och snårigt, säger hon.

”Kunde haft en ny regering”

På frågan om Busch Thor tycker att C och L krånglar till regeringsbildningen med sitt agerande, säger hon:

– Sverige kunde haft en ny regering den här veckan. Svenska folket kunde fått en ny politisk inriktning, ur det perspektivet har C och L försvårat, ja.

Busch Thor menar också att det är i svåra lägen som partierna prövas.

– Vi finns inte till för att skapa en image av oss själva och våra partier i ett svårt läge, säger hon och menar att ”vissa delar” av Alliansen avstod från att se till en politisk lösning i går.

– Jag uppfattar att de har goda intentioner bakom det C och L gör, men det landar inte så. Jag ser det som ett reellt problem. Det är så många väljare utöver de som röstat på SD som känner en uppgivenhet.

Sval till Lööf-sondering

Att Annie Lööf (C) har erbjudit sig att sondera för en ny regering är Busch Thor mycket sval till. Även om hon menar att KD inte ser några formella hinder för detta.

Däremot håller hon det som mycket osannolikt att Alliansen plus MP skulle släppas fram av Socialdemokraterna och att det alternativet därmed är ganska ointressant.

Liberalernas Jan Björklund avstår från att kommentera attacken.

– Jag vill inte bidra till ytterligare upptrissad retorik mellan allianspartierna, säger han.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!