Politiker kritiska mot Springare – ”Helt oacceptabelt”

Publicerad 2017-03-20

Peter Springare skriver att han vill ”förinta vänsterextrema journalister”.

Nu anser flera ledamöter i riksdagens justitieutskott att hans uttalande kan skada förtroendet för polisen.

– Det är helt oacceptabelt. Som företrädare för polismyndigheten borde han reflektera över vad han skriver, säger Roger Haddad (L).

Örebropolisen Peter Springares uttalande uppmärksammades stort i helgen. I ett Facebook-inlägg skriver han bland annat att han vill ”göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ’svenskar’ och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

Bör klargöra sig

Flera av ledamöterna i riksdagens justitieutskott, som arbetar med frågor som rör rättsväsendet och polisen, är mycket kritiska till Springares uttalande.

Roger Haddad (L) anser att det kan skada förtroendet för polisen.

– Han är en medborgare, han har yttrandefrihet. Men jag tycker att poliser är ambassadörer för vår demokrati, då är det extra viktigt hur man uttrycker sig. Det är ett väldigt allvarligt uttalande han har gjort. Det är grovt och beklagligt.

Roger Haddad vill inte uttala sig huruvida polisledningen bör vidta några åtgärder.

– Det är inte min roll att avgöra. Det måste ytterst hanteras av polisen.

Elin Lundgren (S) säger att Peter Springare gör ”ett anmärkningsvärt uttalande”.

– Han borde klargöra sin syn på journalister och media. Alla ska kunna känna förtroende för polisen. Det oroar mig mycket varje gång det förtroendet riskerar att rubbas, säger hon.

Kan skada förtroendet

Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, skriver i ett sms till Aftonbladet att yttrandefriheten gäller alla. ”Men som polis ska man också vara noga med att uttala sig på ett omdömesgillt sätt som inte skadar förtroendet för polisen.”

Johan Hedin (C) anser att den här typen av uttalande kan skada förtroendet för polisen.

”Poliser har precis som alla andra rätt att uttrycka sina åsikter så länge det inte påverkar hur man sköter sitt jobb. Poliser ska i sin yrkesutövning följa myndighetens fastställda värdegrund och jag förutsätter att så sker och att eventuella övertramp hanteras i enlighet med regelverket”.

Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, säger att det i ett klimat där hot riktas mot journalister är allvarligt att en polis uttrycker sig på det här sättet. Hon har samtidigt förtroende för att polisen som arbetsgivare kommer att hantera det på ett bra sätt.

”Varenda gång polisens förtroende riskerar att skadas är det allvarligt, alla ska kunna känna förtroende för polisen.” skriver hon i ett mejl.

Helena Klange på Kd:s presstjänst säger att Springares ordval är väldigt olyckligt. ”Men hans anställning är något som hans arbetsgivare får ta beslut om.”

SD: Låter inte som några väl valda ord

Adam Marttinen (SD) skriver i ett mejl: ”Det låter inte som några väl valda ordval om syftet är att föregå med gott exempel i den offentliga debatten. Däremot är det viktigt att stå upp mot näthat och vänsterextrema agendor som allt för ofta får en rumsren stämpel i offentliga sammanhang.”

Linda Snecker (V) vill inte kommentera Peter Springares uttalande men säger:

”Som statlig tjänsteman har man ett extra uppdrag att värna demokrati, mänskliga rättigheter och stå upp för rättsstaten. Det är bland det finaste uppdrag man kan ha. Man representerar och hjälper hela svenska folket att vi ska ha en bra, demokratisk och offentlig förvaltning.”

Peter Springares uttalande fick under helgen stor kritik. I en text på den SD-vänliga sajten Nyheter Idag, där han nyligen blivit krönikör, skriver Springare att han blivit missförstådd. Det ursprungliga uttalandet var riktat mot en handfull vänsterextrema journalister med abnorma agendor som sprider hat, skriver han.