Vänsterns hårda budgetkrav på Löfven

Uppdaterad 2016-08-26 | Publicerad 2016-07-08

VISBY. Stefan Löfven får räkna med en hård budgetfajt i höst.

Vänsterpartiet kommer lägga mycket krut bakom kravet på återinförd förmögenhetsskatt.

– De rika måste beskattas mer, säger ekonomiska talespersonen Ulla Andersson (V).

Den omstridda förmögenhetskatten avskaffades av Alliansregeringen 2007. Men redan innan dess var den ifrågasatt av bland annat dåvarande statsministern Göran Persson (S).

Några som inte alls applåderade slopandet av skatten var Vänsterpartiet. Inför höstens budgetförhandlingar med S/MP-regeringen kommer V kräva att den återinförs.

V vill se en progressiv variant av skatten, som skulle tas ut av de som har en nettoförmögenhet över fem miljoner kronor.

Ju större förmögenhet – desto mer skatt ska betalas in.

– För oss är det viktigt att utjämna inkomstskillnader som har ökat och satsa på välfärden. Ska vi ha råd med det är en del av det är att beskatta de rika, säger ekonomiska talespersonen Ulla Andersson (V).

Kräver återinförs förmögenhetsskatt

Hennes parti har vänt sig kraftigt emot att regeringen inte velat rulla tillbaka många av de skattesänkningar som Alliansregeringen genomförde. Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att man inte vill förändra ekonomin för vanligt folk för mycket.

Men det argumentet köper inte Ulla Andersson. Hon poängterar att Sverige är ett av få jämförbara länder som saknar fastighetsskatt som är kopplad till fastighetens värde, förmögenhetsskatt och inte har någon heller arvs- och gåvoskatt.

– Dessutom har vi en låg bolagsskatt. Det är väldigt tydligt att Stefan Löfven inte vill ändra i skattesystemet som borgarna har riggat för att gynna dem med högst inkomster och med mycket kapital. Vi tycker inte det är rimligt, för det är på bekostnad av sjuka och arbetslösa.

”Det är rimligt”

En vanlig kritik mot förmögenhetsskatt är att den går att undvika genom att placera sina pengar utomlands via skatteplanering.

– Man måste se till att Skatteverket har resurser att göra sitt arbete. Det finns olika sätt att hantera det. Sedan handlar det om att få till en samhällsdebatt om hur man ser på skattesmitare som inte vill bidra till det här samhället men ändå lever här. Jag tror att folk tycker det är rimligt att rika människor bidrar mer, säger Ulla Andersson.

Du är inte rädd att ni skrämmer i väg företagare från Sverige?

– Vi som lever i det här landet tycker det är viktigt med en fungerande skola och sjukvård. Vi tycker också att det är viktigt att vi har en ekonomisk jämlikhet, det är en del i den svenska modellen. Då måste vi finansiera det och då är det rimligt att de som har mest betalar mest i skatt.