Miljörörelsen i chock efter Trump-segern

Publicerad 2016-11-10

Ministern: Det är allvarligt

Han kallar global uppvärmning för en kinesisk bluff och hotar att riva upp FN:s klimatavtal.

Efter Donald Trumps seger är miljörörelsen djupt oroad över framtiden.

– Det är mycket negativt att vi förlorar USA som en pådrivande kraft i arbetet för en omställning till ett klimatsmart samhälle, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Donald Trump har upprepade gånger gjort utspel om miljön och vilken väg USA ska ta i klimatfrågan.

Mest känt är förmodligen uttalandet om att global uppvärmning är en bluff iscensatt av Kina i syfte att attackera USA:s industri. Trump har också hotat att riva upp FN:s klimatavtal, att stoppa bidrag till FN:s arbete mot global uppvärmning och sagt att han vill bygga en kritiserad oljeledning mellan Nebraska och Kanada.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och Sveriges klimatminister, är oroad över vad han kan ställa till med som president.

Väldigt många negativa uttalanden

Förutom att Trump får makten kommer kongressen få en republikansk majoritet, vilket sannolikt får en negativ inverkan på miljöpolitiken.

– Vi kommer definitivt se en inbromsning på miljöarbetet i USA, det är allvarligt, säger Isabella Lövin.

Kan han riva upp klimatavtalet?

– Han har gjort många väldigt negativa uttalanden åt olika håll. Men när det handlar om klimatavtalet så har USA ratificerat det, man är rättsligt bunden vid avtalet och det är tekniskt svårt att ta sig ur det, säger Isabella Lövin.

Kan man verkligen lita på Trump i det avseendet?

– Jag väljer att hoppas. Jag vet att en stor del av näringslivet och många delstater har ställt in sig på att leva upp till avtalet. Om Trump ställer USA vid sidan av omställningen som sker i Kina, Indien och EU, riskerar han att få ett näringsliv som halkar efter.

Klimatförnekare

Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, delar Lövins oro över Trumps inverkan på miljön.

– Det är väldigt allvarligt. Han är en klimatförnekare och har gjort många oroväckande uttalanden.

Hon säger vidare att Trump flaggat för att utse kända klimatskeptiker och personer från kol- och oljeindustrin i sin regering.

– Den amerikanska miljörörelsen är väldigt, väldigt orolig och de är några som borde känna till faran. Samtidigt finns det en stark motkraft. Vi är på väg in i ett nytt energisystem, inte minst i Kina. Han kan satsa på kol och olja de närmaste åren men på lång sikt är det en osmart strategi.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, ser Trump som ett "väggupp" ett tillfälligt bakslag i miljöpolitiken. 

– Han kommer nog att säga ja till ett antal vidriga projekt på amerikansk mark, och det kommer påverka miljön. Men å andra sidan är det inte så många som är lönsamma med de oljepriser vi har. På sikt skulle han förlora om han inte ökade satsningarna på förnybar energi, säger han.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet