”Varför är den här personen borta?”

Linderborg och Ohlsson läser om männen som metooades in i en gråzon

Uppdaterad 2021-10-21 | Publicerad 2021-10-13

De har länge bekämpat varandra i spalterna.

Hon i Aftonbladet och han i Dagens Nyheter. Orden har stundtals varit hårda. Men under årens lopp uppstod något annat mellan dem.

Idag är det premiär för Åsa Linderborgs och Bengt Ohlssons podcast ”Trycksmärta”.

Bengt Ohlsson har skrivit kolumner i Dagens Nyheter sedan 1984 och Åsa Linderborgs texter är välbekanta för Aftonbladets läsare. Bägge är de hyllade författare och kända som stilister av rang, en begåvning de inte sällan använt mot varandra. Men nu möts de ansikte mot ansikte i podcasten ”Trycksmärta”, som publiceras på Aftonbladet.

Att inte längre kunna gömma sig bakom tangentbordet är något Bengt Ohlsson inte är helt bekväm med.

– Jag känner mig som Bambi på isen. Efter inspelningen kommer jag på allt jag borde sagt och allt jag hade kunnat formulera annorlunda.

Åsa Linderborg är mer rutinerad som poddare.

– Sen två år har jag ju podden Norsken, svensken och dansken på Sveriges radio, men jag känner samma sak, ångest över allt jag hade kunnat sagt så mycket bättre.

Vad kan lyssnarna förvänta sig egentligen?

– Vi är rätt trötta och irriterade på dagens medier och fick plötsligt för oss att vi skulle börja läsa gamla tidningar istället. Vi hittade udda och bortglömda nyheter, som vi tycker ger perspektiv både på den tid som gått och den tid vi lever i nu.

Vad menar ni med ”Trycksmärta”, Bengt?

– Det är rätt vemodigt att översköljas av ansikten och namn som tystnat, skandaliserats, deplattformerats eller bara dött rätt och slätt. Men också vad idiotiskt det kunde vara, även förr.

Min fördom är att det bara är tonåringar som lyssnar på poddar. Är ni poddlyssnare?

– Vi följer några poddar slaviskt, såsom Filip & Fredrik, Det politiska spelet och USA-podden. Men vi är nog mer musikmänniskor.

Aftonbladets kolumnist Åsa Linderborg och Dagens Nyheters Bengt Ohlsson

I varje avsnitt synar de dagens största nyheter från ett årtal som slumpats fram. I premiäravsnittet stannade snurran på den 13 oktober 1999 – dagen efter att syndikalisten Björn Söderberg hittats skjuten, Martin Timell gör reklam för årets julklapp och Killinggänget presenterar sin nya föreställning utklädda till soulartister.

Bengt, hur nostalgisk är den här podden egentligen? Var det bättre förr?

– Mycket var sämre förr. Grisigare och gubbigare. Men samhällsdebatten var också öppnare och mindre ängslig.

Ni är ju veteraner i tidningsbranschen, hur har den förändrats sen du började skriva?

– Då tog tidningarna täten, både i debatten och nyhetsförmedlingen. Idag har tidningarna blivit förbisprungna av många andra medier.

Åsa, ni säger i podden att den spelas in ”hemma hos er”? Betyder det att ni lever ihop? Förlåt om man blir lite nyfiken.

– Ja, osannolikt nog, med tanke på hur mycket vi har bråkat i spalterna genom åren. Vi är fortfarande politiskt oeniga om en hel del, vilket kommer märkas i podden.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att vi ska hitta det rätta soundet, det tar ett tag för en podd att finna sin form.

Podcasten ”Trycksmärta” publiceras enbart på Aftonbladets egna plattformar