Mejla

Aftonbladet

”Sluta tjafsa – börja köra som en riktig kvinna!”

Publicerad:

Sitter du på en middag som går på tomgång finns det ett idiotsäkert sätt att liva upp den. Säg bara ”Kvinnor kör bättre än män”. Då rusar stämningen från 0 till 100 snabbare än en Ariel atom (2,3 sekunder).

Var kommer den ifrån, den segdragna myten om att män skulle vara bättre bilförare än kvinnor? Det är inget annat än fascinerande då trafikundersökningar gång på gång visar samma sak: Män tar större risker, kör mer aggressivt och ägnar sig i större utsträckning åt fulbeteenden som att nosa bilen framför i baken, inte släppa förbi andra och chansa i omkörningar.

Framför allt orsakar de fler olyckor, även när man räknar in att män kör mer bil än kvinnor.

Men detta viftas bort med en unik logik som går ut på att män testar gränserna mer och därför är skickligare - trots att det ofta slutar i diket.

Aftonbladets egen motorjournalist Robert Collin är en av dem som hävdat detta i en lång krönika härom året som, ursäkta mig Robert, är rena lytesläsningen. Särskilt när han förklarar varför kvinnor är sämre på att köra bil. De har gått med näsan i dockvagnen sedan de var flickor, och inte lärt sig att titta upp på trafiken runt omkring.

Med samma ”logik”, att den dumdristige är duktig, skulle man då kunna påstå att en pilkastare är bra eftersom han provar att kasta med förbundna ögon, med pilen bak och fram, eller stående på händerna.

Med resultatet att pilen studsar hit och dit och ibland blir det bull’s eye och ibland träffar den inte ens tavlan. Det skulle då vara bättre än den som tänker efter före, spelar säkert och träffar rätt.

Herregud.

Hör upp! Det är dags att vakna nu. Det är snart ett sekel sedan bara männen körde och frugan krockade med hönshuset om hon försökte. I dag är bilen självklar för både kvinnor och män och vem som kör bäst är ingen åsiktsfråga - siffrorna talar sitt tydliga språk.

Så i stället för att tjafsa emot det som inte går att tjafsa runt, borde vi alla stanna upp och fundera på hur många liv som skulle sparas varje år om alla körde som kvinnor.

Erlandssons eufori

13-åriga Lisa ”Misslisibell” Jonsson har utsetts till årets superkommunikatör, före namn som Zlatan och PewDiePie. Hon har en kvarts miljon följare på Youtube och är alltså TRETTON år. ”Det är helt stört”, sade hon i sitt tacktal.

Erlandssons eeeh

Familjen tjänar på att dela föräldraledigheten även om han har dubbelt så hög lön som hon, tack vare jämställdhetsbonusen. Det visar en färsk undersökning från TCO. Ändå tjatas det: ”vi har inte råd att dela lika”.

Av: Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN