Varför inte börja med inskolning redan på BB?

Publicerad:
Uppdaterad:

Önskar det hela vore en ironisk pjäs

In med spädbarnet på dagis! Inte för att det är en nödåtgärd, för att situationen kräver det, nänä. Utan för att han redan är 12 veckor gammal! Och för att ”livet inte handlar om att vara hemma med barn”.

Allt enligt föräldrarna Tringham & Molières i reportaget.

Jag önskar att det vore en ironisk pjäs, ett påhitt på teatern, men det är det tyvärr inte. Det är så de tänker.

Föräldrarna tycker så klart att det har gått ”superbra”, även om sonen var en ”gråtande grönsak” i början. Men nu är han ”jättelätt att ha att göra med”.

Hittills har det bara varit en sorglig historia, men nu kommer det skrattretande: Föräldrarna anser att det är tack vare den tidiga dagisstarten som Frankrike är så ”jämställt”.

Jämställt? Inte nog med att det är fel i sak. I det globala jämställdhetsindexet i fjol hamnade Frankrike på en icke hedrande plats 45, precis över Uganda men slagna av Namibia.

Det är också ett hån mot ordet jämställt och framför allt: Ett hån mot barnet. Att lämna bort sin nyfödda baby till främlingar är inte ett led i jämställdhetskampen, det är ett svek mot barnet.

Tanken med jämställdhet var ju en helt annan, nämligen att mamma och pappa skulle hjälpas åt. Dela på jobbet och dela på ansvaret över familjen. Att turas om att vara med sin baby tills den åtminstone börjat fästa blicken. Men fransmännen tycker att ju ­tidigare dagisstart desto mera jämställdhet! Undra just hur långt man kan dra det. Inskolning redan på BB?

När jag hör hur den franska familjen resonerar, kommer jag att tänka på vad en självkritisk äldre man i bekantskapskretsen sade efter att han rannsakat sin egen frånvarande pappastil: ”Kvinnor håller på att göra samma misstag som män i alla tider har gjort”. Han tyckte sig se tecken på att barn som tidigare hade en frånvarande förälder, nu har två.

Jag hoppas han har fel.

Disclaimer: Eftersom man aldrig, aldrig någonsin, kan vara tydlig nog i det missförståndsmaraton som heter kommentarsfältet på nätet, och krönikörer på GT, så handlar inte denna krönika om att kvinnor ska tillbaka till spisen. Utan om att det är bra att mammor och pappor hjälps åt, inte ­bara på jobbfronten.

Och att det är åt helvete att sätta nyfödda på dagis.

Åsas åh!

Trenden med könsneutrala julkataloger fortsätter. Vi får se om de skräckslagna har rätt och det leder till identitetskrisande ungar framåt nyår. ”Mouahahaha!” säger tomten.

Åsas ånej!

Alla vabbar. Vårt rekord var när alla fyra i familjen ­hade vinterkräk samtidigt OCH jag bryter benet. Tantramlar i hallen. På kvällen upptäckte vi att sambon ­hade födelsedag. På Facebook.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN