Svenska män inte så jämställda som vi tror

Uppdaterad 2015-01-20 | Publicerad 2015-01-19

Norrmän och danskar flitigast hemma enligt ny OECD- rapport

Trodde du vi var jämställda i Sverige?

Då trodde du fel. Både danska och norska män är bra mycket bättre på hushållsarbete.

–  I hemmet är vi definitivt inte jämställda, säger Lars Jalmert, styrelsemedlem i Män för jämställdhet. 

Nu kan vi lägga ner idén om att svenskar är bäst i världen på jämställdhet. Danmark och Norge är betydligt bättre liksom en rad andra länder. I en undersökning sammanställd av den ekonomiska samarbetsorganisationen, OECD, rangordnas 29 länder utifrån hur mycket obetalt hushållsarbete män utför i varje land. Sverige hamnar först på elfte plats, enligt tidningen ETC som skriver om rapporten.

”Lever kvar i 100-åriga föreställningar”

Lars Jalmert är styrelsemedlem i organisationen Män för jämställdhet och i höstas stod hans namn på Feministiskt initiativs riksdagslista. Han är inte förvånad över skillnaderna mellan män och kvinnor, men kritisk till att svenska män skulle vara så mycket sämre än männen i grannländerna.

– Vi har en väldigt hög medvetenhet i Sverige och i jämförelse med många andra länder är vi väldigt bra på jämställdhet, säger han och har svårt att tro att det ser så mycket sämre ut här än i Danmark och Norge.

– Men i hemmet är vi definitivt inte jämställda, säger han till Aftonbladet och fortsätter: – Vi lever kvar i hundraåriga föreställningar och jag vågar säga att majoriteten av svenska män anser att de har makt över kvinnor. Traditionen säger att kvinnan ska ta hand om barnen och jobba i hemmet och mannen ska gå till sitt betalda jobb som ska finansiera familjen.

En myt att det gynnar familjen

En vanlig uppfattning är att ojämställdheten i hemmet framförallt handlar om ekonomi och att kvinnor tar ut fler föräldradagar eftersom männen ofta tjänar mer och att det därför gynnar familjen om hon är hemma.

I fjol tog pappor i heterosexuella relationer bara ut var fjärde dag i föräldraförsäkringen och utvecklingen går långsamt, även om det är en fördubbling sedan år 2000.

– Det är en myt att det skulle gynna familjen om kvinnan är hemma för att mannen tjänar mer. Långsiktigt är det en förlust för alla. Kvinnan får under föräldraledigheten ingen pension och inte möjlighet att göra karriär som gynnar familjen ekonomiskt i längden. Och pappan får en sämre relation till sitt barn, säger han och fortsätter:

– Studier visar dessutom att i de fall kvinnan tjänar mer än mannen så är det ändå hon som är hemma med barnen. Vem som utför hushållsarbetet handlar inte om pengar utan om kön och hur vi värderar olika slags arbete.

Grannarna i topp

Danska män toppar statistiken med 186 minuter obetalt hushållsarbete varje dag. Norge listas tvåa, tätt följt av Australien. Svenska män lägger 154 minuter av sin tid på arbete i hemmet, i jämförelse med svenska kvinnor som arbetar 207 minuter i hemmet dagligen. Alltså nästan en timme mer än männen.

Längst ner på listan med hemarbetande män kommer Indien och Korea med 52 respektive 45 minuter per dag.

Följ ämnen i artikeln