Mejla

Åsa Erlandson

”Snippa och snopp – då slår vansinnet i topp”

Publicerad:
Uppdaterad:

”Upprörande!” ”Sjukt!” ”Skadligt!”

Är det knark vi talar om? Kärnvapen? Ebola?

Nej, ett svenskt barnprogram. Och det är inte ryske presidentpajas Putin som gått i taket den här gången, han som annars brukar lyfta fram Bolibompa som det största tecknet på västerländskt förfall. Utan det är den vanliga armén av människor som älskar att gå igång på skitsaker. Som har pseudodebatter som heltidsyssla och medvetna missförstånd som livsluft.

Ni kan inte ha missat det (och har ni det så är det bara att gratulera, det som nu följer är extremt tröttsamt): Förra veckan drog en Snipp- och snoppstorm över landet när Barnkanalen släppte en musikvideo inför säsongspremiären av programmet ”Bacillakuten”. En glad, tecknad snopp dansade runt med en lika glad snippa och det hade inte behövt vara mer med det. ”På söndag börjar ett nytt program om hur kroppen funkar, kids!” Men givetvis ledde det fram till ytterligare en omgång av Vantolknings-VM. Tävlingen om vem som kan missförstå budskapet mest och uppfinna flest antal kränkningar.

Till och med krönikekollegan Alex Schulman hittade en vinkel och skrev att man ska ”vara försiktig med ståkukarna”. Han blev inte rädd för själva videon men reagerade mot att den dansande snoppen stod upp. Fast det var nog bara ett utslag av prestationsångest.

Så därför har mina tankar den senaste veckan gått till Barnkanalen och skaparen av musikvideon, Johan Holmström, som har befunnit sig i en idiotstorm. De hade verkligen lagt sig vinn om att göra en glad och informativ videosnutt för dagisbarn som är högintresserade av vad som finns mellan benen, men inte på det sätt som moralpanikande vuxna tror. När jag testade videon på några småttingar ur målgruppen så varierade reaktionerna från ett avmätt ”jaha” till ett mer intresserat ”kolla, en dansande korv!”

Så därför har jag tagit fram ett genusrätt, icke-diskriminerande, avsexualiserat, barnanpassat och garanterat pseudodebatt-anpassat manus för alla som vill skapa något, diskutera något eller överhuvudtaget yttra sig om något framöver. Här är det:

(Slut på manus)

Av: Åsa Erlandson

Publicerad: