”Så efterblivet – genomgår min vän 'Könsbyte 1914'?”

Publicerad:

För ett år sedan satt jag på en fest och kallpratade. Ämnet var: Vad är ditt tema nästa år? Alltså vad du vill uppnå, och för att få igång snacket gav jag några exempel: ”Snygg och smart 2014”, Högre lön 2014” eller det utopiska ”Idiotfritt 2014”.Småbarnsmamman bredvid nickade och gav kvällens första intressanta svar: ”Könsbyte 2014”.

Och vips lyfte samtalet från kallpratsnivån, kan man säga.

Sedan dess har jag följt henne, numera honom, på håll och förundrats över vilka hinder man måste slåss mot om man är född i fel kropp. Är det dina föräldrar, din partner, dina barn eller dina vänner som vägrar acceptera? Nej. Det är en statlig tjänsteman på Skatteverket.
 

Det är så efterblivet att jag undrar om min vän i själva verket
genomgår ”Könsbyte 1914”.

Precis som i det nyligen uppmärksammade fallet med den transsexuella mannen som vann i domstol och slipper vara mamma, så kämpar även min vän för att få bli pappa på riktigt. När vi möttes på den där festen så trodde min kompis att det svåraste skulle bli att förklara för sina barn. Så blev det inte. De kallar honom ”han” och ”pappa” som den naturligaste sak i världen.

Det är Skatteverkets utredare som har jättesvårt att förstå. Varje gång de träffas, och det är häpnadsväckande ofta man måste det, sitter tjänstemannen där och kallar honom ”hon” och mamma”. Som på trots. Barnen bara skakar på huvudet

Skatteverket har en underbar förklaring till varför de vägrar ändra i sina register: Begreppet ”biologisk mor” är könsneutralt. Alltså borde papporna vara glad och nöjda och sluta gnälla.

Jag hoppas verkligen att den som bestämde det där själv är man och att vi träffas någon gång så jag får chansen att kalla honom ”mor”.

Det finns ett annat och allvarligare skäl för Skatteverket att sluta trilskas. Så länge som pappan är registrerad som ”mor” finns det risk att könsbytet avslöjas för andra människor. Det kan drabba pappan och det kan drabba barnet för det är inte säkert att någon av dem har lust att skylta med detta. Därför är det obegripligt att Skatteverket väljer att driva detta så hårt.

ÅSA ERLANDSSON

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN