Bo på lyxhotell i Montenegro

Publicerad:
Foto: Aman Sveti Stefan/Iberostar/Hotel Forza Mare

Resa | Montenegro

Vill du bo i ett venetianskt palats från 1700-talet, eller kanske hellre på en medeltida ö?
I Montenegro kan du bo lyxigt utan att bli helt ruinerad.
Här är tre femstjärniga hotell att njuta av i höst.

Vid den vackra Kotorbukten, två timmars bilväg från Dubrovnik finns några av den Adriatiska regionens allra finaste städer och byar. Kotor är med på Unescos Världsarvslista och området lockar tusentals turister varje år. Faktum är att området har lockat kungligheter, nobless, sjöfarare och äventyrare i hundratals år. Här ligger flera riktigt lyxiga hotell och eftersom vi får mycket för den svenska kronan i Montenegro kan det vara härligt att unna sig en natt eller två på ett riktigt fint hotell.

1 av 7 | Foto: Iberostar

Iberostar Perast

Fem meter från vattnet i den lilla kuststaden Perast ligger stadens största palats. Det är byggt på 1700-talet av familjen Smekja, en familjedynasti bestående av förmögna handelsmän. Släkten har anor från andra halvan av 1500-talet, men det var vid mitten av 1700-talet, som Petar Smekja med hjälp av sitt skepp ”Leon Coronato”, byggde upp familjens enorma förmögenhet genom lönsamma ekonomiska samarbeten med de Baltiska staterna och Venedig.

1748 fick Petar titeln greve och 1779 togs familjen in i Kotors adel. Byggnadsarbetet med Smejkapalatset påbörjades 1764 och palatset är uteslutande byggt av sten från ön Korčula. Entrén pryds än idag av familjens vapensköld - en hand som håller en stjälk (čičimak) prydd med stjärnor. Bygget av palatset avslutades på 1930-talet och har en typisk avant garde-stil.

I somras öppnades ett femstjärnigt lyxhotell i palatset – Iberostar Perast. Hotellet har 100 rum, förstklassig service, gourmetrestaurant, spa, gym, terrasser med utsikt över den vackra bukten och privat brygga.

1 av 7 | Foto: Aman

Aman Sveti Stefan

Lyxhotellet Aman Sveti Stefan ligger på en liten ö i södra Budva. En smal landtunga förbinder ön med fastlandet och staden Vila Milocer. Ön som härstammar från medeltiden ser ut som ett litet fort med sina stenhus, murar och röda tak. Hotellet har 50 rum, de flesta med fantastiskt havsutsikt, små trädgårdar och stensatta små borggårdar. Den lyxigaste sviten är i ett tvåvåningshus med privat pool och stor terrass med utsikt över Adriatiska havet. På hotellområdet finns flera restauranger, ett spa och pooler.

1 av 3

Hotel Forza Mare

Det här femstjärniga familjeägda boutiquehotellet ligger i staden Dobrota tre kilometer från Kotor. Precis utanför hotellbyggnaden kluckar vågorna in mot den privata stranden där man även kan äta en middag i solnedgången på hotellets restaurang. Hotel Forza Mare har ofta celebert besök, till exempel så älskar Beyoncé och Jay-Z att semestra här. Varje rum är inrett efter ett tema och man kan bland annat välja mellan kinesisk, japansk, italiensk eller traditionellt montenegrinskt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA