Tågluffa en weekend med barn i Belgien

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Resa med barn

Allt fler väljer tåget framför flyget och det är lättare än vad man tror att resa med små barn med tåg genom Europa.
Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl ger sina bästa tips för en lyckad weekendresa på räls i Belgien.

Många väljer bort flyget på grund av klimatfrågan, samtidigt kan det vara rogivande och härligt att åka tåg och se landskapet flimra förbi utanför fönstret. Men är det lika rogivande att åka tåg med små barn?

Lina Sjölund Gröndahl är flygvärdinna och resebloggare och har tågluffat både i Belgien och i Österrike med sin familj som består av maken och två barn på tv barn på 2 och 8 år.

Billiga tåg

Familjen började sin resan med ett flyg till Bryssel. Planen var att kombinera två städer, Antwerpen och Mechelen. När de landat på Bryssel Airport var det lätt att bara ta hissen ner från ankomsthallen till spåren. Varje halvtimme gick ett tåg till Antwerpen och det tog bara trettio minuter in till staden. En tågbiljett från flygplatsen till Antwerpen kostade ca 12 Euro för en vuxen och var gratis för barn under 10 år.

Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl tipsar om att tågluffa genom Belgien.
Foto: Johnér
Flygvärdinnan och resebloggaren Lina Sjölund Gröndahl tipsar om att tågluffa genom Belgien.

– Jag blev förvånad över hur enkelt det var att resa med tåg. Det här var en weekendresa på fem dagar, men vi hann ändå med två resmål, säger Lina.

Bekvämt för barnen

Barnen trivdes fint ombord. Att ha ett bord framför sig där de kunde pyssla eller titta på sin surfplatta var praktiskt.

– Barnen tyckte att det var jätteroligt. Bara att sitta och titta ut genom fönstret var något nytt. Och det var skönt för dem att slippa sitta fastspända, man kan ju röra sig på ett helt annat sätt på tåget än i bilen, säger Lina som berättar att hennes tvååring inte alls är förtjust i långa bilresor.

– Så fort jag sätter fast honom i bilen så börjar han skrika, säger Lina.

Barnvänlig stad

Resan fortsatte från Antwerpen till Michelen som Lina beskriver som en barnvänlig ort som hela familjen tyckte mycket om. På turistbyrån fick barnen varsin liten ryggsäck med information om staden och en karta med massor med barnaktiviteter utmärkta.

– Det var en smart grej och ett roligt sätt för barnen att både lära sig läsa en karta och lära sig mer om staden, säger Lina.

Tågen mellan städerna och flygplatsen höll en bra standard. Familjen Sjölund Gröndahl åkte andra klass och var mycket nöjda med resan och kan tänka sig att göra det fler gånger.

– Det är ett enkelt sätt om man vill kombinera flera resmål. Jag älskar när saker är enkelt och bekvämt när man reser med barn. Plus att vi hela familjen blev en erfarenhet rikare, säger Lina.

5 roliga saker att göra i Mechelen

  1. Mechelen Children Beach – En stor strand mitt på det stora torget Grote Markt mitt i stan. I år var eventet 8-10 augusti och vi lyckades pricka in en hel eftermiddag och kväll här – riktigt mysigt.

  2. Plackendael – En enorm äventyrspark där man får djungelkänsla när man promenerar omkring bland alla djuren. Kolla gärna in Lego Art-utställningen med både djur och blommor uppbyggda i Lego. Imponerande.

  3. Alla vackra byggnader – Alla byggnader i den gamla delen av Mechelen i närheten av Grote Markt var så otroligt vackra. Staden är värt ett besök bara för den fantastiska arkitekturen.

  4. St. Rumbold’s Tower and Cathedral – Besök den vackra kyrkan med det stora tillhörande tornet. En riktigt fascinerande kyrka.

  5. Roliga lekparker – Bakom St. Rumbold’s Tower and Cathedral fanns flera annorlunda och roliga lekparker att leka på.

  6. Grote Markt – Slå er ner på Grote Markt på en mysig uteservering och bara njut av de vackra byggnaderna. Vi åt en riktigt god lunch på tapas restaurangen Sava.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA