Stark kritik mot ny turistlag i Spanien

Vill hålla nere besöksantalet på turistöarna

Publicerad:
Myndigheterna vill begränsa antalet besökare bland annat på ön Cíes.
Foto: Getty
Myndigheterna vill begränsa antalet besökare bland annat på ön Cíes.

Resa | Spanien

De vackra spanska öarna Cíes, Ons, Sálvora och Cortegada lockar massor med turister på grund sina fantastiska stränder som anses vara några av de bästa i världen.
Men öarna hotas av massturism och myndigheterna vill begränsa turistantalet – vilket får turistexperter att rasa.
Färre besökare kan ”döda” öarna.

Nationalparken Islas Atlánticas i Galicien i Spaniens nordvästra hörn omfattar Cíes-öarna samt öarna Ons, Cortegada och Sálvora.

Öarna har fantastisk natur, ett rikt djurliv och stränder som kan få vem som helst att tappa hakan. Kritvit sand och underbart turkost vatten ett stort antal turister till öarna.

Det råder redan strikta regler för besökare med syftet att skydda djur och natur. Men nu vill de galiciska myndigheterna införa ännu strängare lagar och reducera antalet besökare på öarna, rapporterar The Sun.

Maxantal införs

Under högsäsong, från påsk till september, kommer ön Ons enbart ta emot 1 300 människor per dag. Cíes får bara ta emot 1 800 besökare. Under lågsäsong får max 450 besökare ta sig till de två öarna.

Sálvora och Cortegada kommer bara ta emot 250 besökare per dag året om enligt de nya reglerna. Myndigheterna planerar även att förbjuda en viss båtservice till öarna för att hålla nere antalet turister.

Det har fått både turistnäring och reseexperter att rasa. De anser att den nya lagen är världsfrånvänd och att den inte matchar den efterfrågan som finns. Dessutom finns en stor risk att lokala företag som är beroende av inkomster från turistnäringen på ön kommer att tvingas lägga ner. Ett argument som framförs mot lagen är att ”Den kommer att döda öarna”.

Istället vill man se fler informationskampanjer om hur turister ska bete sig öarna och hur man kan skydda djur och natur.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA