Vackra sjöar – åtta favoriter att besöka

Publicerad 2020-02-01

Vackra sjöar kommer i många former.
Vackra sjöar kommer i många former.

En sjö kan verkligen vara slående.
Kristallklart vatten, eller kanske knallblått.
Här är åtta vackra sjöar runt jorden.

1. Plitvicesjöarna – Kroatien

Nationalparken Plitvicesjöarna består av 16 insjöar och flera vattenfall. Nationalparken rymmer även en av de äldsta skogarna i Europa, och allt kan beundras från olika broar och stigar så att du kommer riktigt nära vattnet. Området är populärt på våren när allt är sprakande grönt, på hösten när de orangea och röda löven speglar sig i sjöarnas blanka vatten, och på vintern när vattenfallen täcks av is. Det går att ta sig till sjön från både Zadar och Zagreb.

2. Bohinjsjön – Slovenien

Många har nog hört talas om Bledsjön i Slovenien, men det finns faktiskt fler vackra sjöar i landet. Bara 30 minuter från den kända Bledsjön ligger Bohinjsjön, dit bra mycket färre turister tar sig. Sjön som är extra populär bland vandrare omges av vackra berg. Om du inte vill vandra kan du bada, cykla runt sjön, eller varför inte packa ner en picknick?

Bohinjsjön är Bledsjöns mer okända granne.
Bohinjsjön är Bledsjöns mer okända granne.

3. Five Flower Lake – Jiuzhaigou, Kina

I naturreservatet Jiuzhaigou i Kina finns flera vackra vattenfall och sjöar. Naturreservatet är sedan 1992 ett världsarv och platsen är populär bland turister, speciellt under hösten när träden i området är färgsprakande. Men det vackraste i området är nog ändå alla sjöar. Five Flower Lake är en relativt grund sjö vars botten är räckt av gamla träd som fallit ner under ytan.

På botten av Five Flower Lake ligger flera fallna träd.
På botten av Five Flower Lake ligger flera fallna träd.

4. Atitlán – Guatemala

1 500 meter över havet ligger sjön Atitlán i Guatemala. Sjön är djupast i Centralamerika och omges av flera små mysiga byar där mayakulturen fortfarande är närvarande. Runt sjön finns även tre vulkaner: San Pedro, Tolimán och Atitlán. Dessa tre gör att utsikten blir minst sagt spektakulär.

Från Atitlánsjön kan du se flera vulkaner.
Från Atitlánsjön kan du se flera vulkaner.

5. Comosjön – Italien

Strax utanför Milano ligger den här y-formade sjön som är en av Europas djupaste. Sjön är populär bland turister och det finns många pittoreska byar att besöka vid dess stränder. Det finns flera färjor som kopplar samman byarna så att du kan avnjuta en tur på vattnet och samtidigt ta dig runt för att utforska mer. Det är även populärt att segla och vindsurfa på sjön.

Comosjön i Italien bjuder på vattenaktiviteter och skönhet.
Comosjön i Italien bjuder på vattenaktiviteter och skönhet.

6. Lake Matheson – Nya Zeeland

Den här sjön är inte lika stor som många andra på listan, det den är känd för är skönheten när dess vatten reflekterar Nya Zealands två högsta berg: Aoraki/Mount Cook och Mount Tasman. Lake Mathesons vatten är ofta så spegelblankt att bergen ser ut att gå både upp i luften och ner i djupet. Sjön ligger på Sydön i Nya Zeeland.

Lake Matheson är mest känd för sin spegelblanka yta,
Lake Matheson är mest känd för sin spegelblanka yta,

7. Bajkalsjön – Ryssland

Världens djupaste sjö ligger i Sibirien i Ryssland, och är hela 1 642 meter djup. Till ytan är den världens sjätte största, men sett till volym är Bajkalsjön världens största sötvattensjö. Många som åker transsibiriska järnvägen och stannar i den sibiriska staden Irkutsk väljer att besöka den enorma sjön som är ett världsarv sedan 1996. Det går att antingen åka på en dagstur ut till sjön eller bo på hotell i den lilla byn Listvyanka. På vintern är sjön täckt av is så tjock att flera vägar kan gå tvärs över.

Bajkalsjön fryser till is under vintern – och ibland fastnar bubblor i isen.
Bajkalsjön fryser till is under vintern – och ibland fastnar bubblor i isen.

8. Moraine Lake – Kanada

I centrala Kanada ligger den här klarblå sjön som får sin färg av partiklar från kringliggande glaciärer. Sjön ligger i provinsen Alberta, närmare bestämt i Banffs naionalpark, där det också finns mycket vilt liv som brunbjörnar och snögetter. Det finns flera vandringsleder till sjön som ligger på 1 884 meters höjd. Den mest populära kallas ”The Rockpile Trail” där slutdestinationen är just en stenhög. Utsikten från stenhögen är en av Kanadas mest fotograferade.

En av Kanadas mest fotograferade platser är Moraine Lake.
En av Kanadas mest fotograferade platser är Moraine Lake.

LÄS VIDARE