Flygmode – så har det förändrats genom tiderna

Publicerad 2019-06-07

Mellan år 1947 och 1967 skedde en del förändringar i kabinpersonalens klädsel.

En flygvärdinnas uniform är en välkänd utstyrsel. Men vad har egentligen förändrats de senaste 100 åren? Det har British Airways sammanställt, i samband med flygbolagets 100-årsjubileum.

I augusti i år firar flygbolaget British Airways att de funnits i 100 år. Sedan starten 1919 har en del hänt, inte minst när det kommer till kabinpersonalens uniformer.

– Vi är väldigt stolta över vår unika uniformkollektion. Inte många flygbolag är tursamma nog att ha en garderob som är över 100 år gammal, säger Hamish McVey, chef för varumärke och marknadsföring hos British Airways.

Enligt Hamish McVey ska kabinpersonalens klädsel reflektera vilka British Airways är i dag, liksom tidigare utstyrslar berättar om flygbolagets historia.

– Det är viktigt att våra uniformer reflekterar inte bara våra värderingar, men också att personalen är stolt över att bära dem.

20-tal

Runt tiden för British Airways födsel var flygen både bullriga och långsamma i jämförelse med i dag, och inga kvinnor arbetade på flygplanen. Servicen sköttes av manlig personal som bar militärliknande kläder.

40-tal

Under 40-talet började kvinnor ta plats på flygplanen, och det var runt denna tid som British Airways började samarbeta med modedesigners i och med att uniformen ansågs vara allt viktigare. Det fanns även mer utrymme för glamour, även om praktiska material fortfarande stod i fokus.

60-tal

Samarbetet med modeindustrin tog under denna tid fart på riktigt, och designers från brittiska modehus anlitades för att skapa uniformerna. I och med handeln med USA började även material som syntet och nylon användas.

– 1960-talet markerade en stor förändring för kabinpersonalens uniformer vid British Airways. Stilar och nya material importerades från USA för första gången. Flygande blev mer tillgängligt för den stora massan, som i sin tur var mer modemedvetna. Detta hade en stark påverkan på uniformens viktighet generellt, uniformen började ses som en reflektion av vårt märkes värderingar och identitet, säger Hamish McVey.

90-tal

Smart causal, det är ordet man strävade efter när 90-talets uniformer skulle skapas. Under 90-talet började designers även satsa på ekologiska material med mindre klimatpåverkan. Detta var även tiden då uniformen började anpassas till olika kulturer, exempelvis med en sari.

Nutid

Senare i år ska British Airways introducera en jubileumsuniform, som ska designas av Ozwald Boateng.

–Det är en spännande födelsedagspresent till våra kollegor och kunder, säger Hamish McVey.

Följ ämnen i artikeln