Semester i Västergötland

Göta Kanal sträcker sig genom Västergötlands landskap. Längs kanalen kan ni ta en dagsutflykt, och stanna vid olika cafeér för att njuta av sommaren.
Göta Kanal sträcker sig genom Västergötlands landskap. Längs kanalen kan ni ta en dagsutflykt, och stanna vid olika cafeér för att njuta av sommaren.

Sugen på Västergötland i sommar?

Här finns en rad aktiviteter för hela familjen: Medeltida slott, Göta kanal, en djurpark och Skandinaviens största vattenland.. för att nämna några.

Aftonbladet guidar dig till områdets bästa boenden, aktiviteter och smultronställen.

Boende i Västergötland

 • Hotell i Västergötland. Nääs Fabriker Hotell och Restaurang erbjuder en hotellupplevelse utöver det vanliga. Hotellet är i ett gammalt bomullsspinneri som är renoverad från topp till tå. Det ligger precis vid sjön Såvelången. Utöver de 81 rummen som finns tillgängliga erbjuder även hotellet ett badhus och ett gym tillsammans med olika spabehandlingar. 
 • Aspenäs herrgård finns 20 minuter utanför centrala Göteborg och erbjuder en övernattning i riktig herrgårdsmiljö. Herrgården har en restaurang och det finns även tillgång till ett bibliotek. Här hittar du allt som behövs för att varva ner. 
 • B&B i Västergötland. Nästegårdens B&B finns precis vid hornborgarsjön. Det finns totalt 4 rum tillgängliga och på denna gård i anslutning till B&B, finns det många sysslor. Ägarna driver nämligen även ett mindre lantbruk och rehabilitering för de som behöver en paus från vardagens stress. 
Utflykt till Läckö slott.
Utflykt till Läckö slott.

Sevärdheter och smultronställen i Västergötland

 • Läckö slott har en lång historia, den går tillbaka enda till medeltiden. Slottet finns i Lidköping och är en spännande utflykt. Här kan du ta del av historien kring slotten via utställningar. Konstutställningarna är gjorda utifrån olika teman. Slottets borggård håller även i operaföreställningar från olika klassiker såsom Mozart och Benjamin Britten. 
 • Göta Kanal sträcker sig genom Västergötlands landskap. Längs kanalen kan ni ta en dagsutflykt, exempelvis cykla en bit längs kanalen och stanna vid olika cafeér för att njuta av sommaren. Det finns även olika kryssningar längs kanalen och ett exempel i Västergötland är kryssningen mellan Karlsborg, Töreboda och Mariestad. Kryssningen inkluderar övernattning med frukost, lunch och middag.
 • Glashuset i Limmared är en dagsutflykt för hela familjen. Det finns utställning  av glas från 1700-talet fram till idag. Det finns även aktiviteter såsom glasblåsning och barnaktiviteter. Utflykten spenderas mest inomhus och är därför kanske en perfekt aktivitet under de regniga sommardagarna.
 • Rörstrand museum i Lidköping kan du uppleva svenska porslinets kronjuvel, samlingar som spänner sig över nästan tre århundraden.

Barnsemester i Västergötland

 • Västergötland erbjuder Skandinaviens största vattenland i Skara. Här finns det mesta för både barn och vuxna. Det finns vattenland med attraktioner, tivoli, och gokartbanor. Pooler och ett stort utbud av vattenrutschkanor för alla åldrar, exempel är big drop, som är europas största vattenfall i fallucka. Eller river run som både är en mysig och spännande 240 meter lång åktur med en vattenring. Det finns åkattraktioner såsom radiobilar och berg och dalbanor. 
 • För djurintresserade finns Borås djurpark. Här finns möjligheten att träffa djur som apor, sälar, björnar och tigrar. Det går att välja om man vill gå runt själv i parken elle boka en guidad tur. I pauser kan ni även fika eller äta lunch i parken. 
 • Lisebergs nöjespark finns i Göteborg och inkluderar en åktur för alla i familjen. Nöjesparken har ett stort utbud i åkturer, mat, föreställningar, musik, och lekland för barn. Exempelvis Balder är en berg- och dalbana i trä som har många dalar, den brantaste backen är på 70 grader. Om man vill prova på hur det känns att flyga är aerospin något för dig, 35 meter upp flyger du upp och snurrar runt. Liseberg har för tillfället stängt på grund av corona, besök deras hemsida för öppettider och särskilda direktiv inför sommaren.
Till attraktionen ”Underlandet” på Liseberg slipper du köa fysiskt.
Till attraktionen ”Underlandet” på Liseberg slipper du köa fysiskt.

Vandra i Västergötland

 • Västra vätterled består av 195 kilometer lång vandringsled. Leden har totalt 8 etapper, vilket gör att den har många startmöjligheter. Längs alla etapper finns det vindskydd för övernattning, det finns även några alternativa boenden. Leden sträcker sig över Vätterns västra kust och är totalt mellan södra Mullsjö och fram till Stenkällegård. 
 • Bredareds vandringsled inkluderar både korta och långa leder. Vita spåret är 13 kilometer, spåret innehåller flera sjöar med fina utsiktsplatser. Leden är delvis kuperat. Det blåa spåret är 7 kilometer, större delen av leden har stigar. Båda lederna finns i Borås kommun. 
 • Vildmarksleden finns i Göteborgsområdet och är på cirka 40 kilometer. Leden börjar vid Skatås motionscentrum och slutar vid Härsjön. Vandringen är genom stigar, och det arrangeras olika lopp i denna led. Gillar du distanslöpning finns det bland annat skogsmarathon. 

Stränder i Västergötland

 • Lidköping har elva kommunala badstränder. Ett av dessa är Villabadet som ligger 5 minuter från centrum och en populär badplats under sommaren. Badet har sandstrand och vattnet är långgrunt. Badet har blivit certifierat med blå flagg, vilket betyder att vattnet har en viss kvalité, bra nivå på säkerhet, och service.
 • Baskarp är en 350 lång sandstrand vid sjön Vättern. Om du vill spendera en heldag på stranden finns det under sommaren en mindre kiosk. Vid båthamnen finns det även tillgång till toalett. Stranden finns i Habo kommun.
 • I Alingsås finns sandstranden, Bergsjödalsviken. Stranden är vid Mjörnsjön och det finns en brygga och en bastu som är bokningsbar. Tillgång till toalett finns också. 

Restauranger i Västergötland

 • Garveriet erbjuder inte bara en restaurang utan även ett kafé där det bakverken kommer från ett eget bageri. Maten lagas utifrån säsongens varor som är lokalt producerade. Restaurangen har valt att kött och fisk ska komplettera säsongens grönsaker och inte tvärtom. Restaurangen är placerad i Floda, en bit utanför Göteborg. 
 • Jernbruket är en vedgrill som är placerad i centrala Floda. Köttet till denna grill köps från bönder i närheten, grönsakerna till maten odlar de till stora delar själva. Restaurangen har en avslappnad miljö.
 • Sill och Dynamit går att finna i Mariestad nära Vänern. Restaurangen har full rulle under sommarhalvåret och uteserveringens utsikt är över båthamnen. Restaurangen arbetar hårt för att ge en bra matupplevelse av fiskrätter  i alla dess former. 

Festivaler i Västergötland

 • I Göteborg den 6 juni arrangeras slottsskogs konsert. En konsert på gräsmattan framför Björngårdsvillan. Göteborg symfoniker och Santtu-Matias Rouvali kommer tillsammans att skapa vacker musik. 
 • Diggiloo kommer till Mariestad den 4 juli under deras sommarturné. Kvällen kommer vara fylld av musik, sång, glädje och kärlek. Tommy Nilsson och Peter Jöback är två av de artister som kommer att gästa denna konsert. 
 • Rock mot cancer, en musikkväll för hela familjen den 27 juni i stadsparken i Hjo.  Konserten blir en festival och kommer att vara i hela 12 timmar i olika städer i Sverige. Det kommer att finnas all typ av musik såsom rock, blues, hårdrock, vispop, 60-talspop och punk. Det är fri entré, men det finns en insamling där allt överskott går till barncancerfonden.

Guide till våra 25 landskap: Semestra i Sverige

Publisert:

LÄS VIDARE