Allt fler svenskar vill ta sig till paradislandet

Resenärens bästa tips till Filippinerna

Malapascua är en pytteliten ö som är extra populär bland dykare.
Malapascua är en pytteliten ö som är extra populär bland dykare.

När svenskarna ska boka höstresa är det ofta en weekend inom Europa som gäller. Men en oväntad reseraket är Manila i Filippinerna, dit bokningarna har mer än fördubblats.

– Jag tror att det har spridits mycket positivt om Filippinerna, det är väldigt vackert.

Filippinerna i Asien är ett land fullt av palmer, korallrev och öar, närmare bestämt 7 641 öar. Landet är en av höstens reseraketer, enligt statistik från Ticket, och bokningarna till Manila har ökat med hela 109 procent jämfört med förra året. Jon Baltmo besöker landet vartannat år, och han har märkt av ökningen av turister under flera år. Det han tror lockar mest är landets skönhet.

– Jag tror att det har spridits mycket positivt om Filippinerna, det är väldigt vackert, säger han.

Jon Baltmo är administratör för Facebooksidan Res & upplev Filippinerna. Han började åka till landet när han träffade sin fru, som är från Filippinerna.

– Det är tack vare henne som jag har fått upp ögonen för detta fina land.

Nu åker Jon ofta till landet tillsammans med sin fru och deras barn. Dels för att besöka släkt, och dels för att turista.

– Vi brukar landa i Manila, det är basen, och sedan åker vi runt lite, säger Jon Baltmo.

Jon Baltmo gillar att besöka både Manila och paradisöarna.
Jon Baltmo gillar att besöka både Manila och paradisöarna.

Många reser vidare ut till öarna

Det är bokningarna till Manila som har ökat enligt statistiken, men många flyger till huvudstaden för att sedan resa vidare i landet. Jon ser dock besöken i Manila som en viktig del av semestern.

– Många säger att man ska undvika Manila, men har man lite koll så är det inte farligt. Jag tycker om att vara där, för mig är det en del av resan, säger Jon Baltmo.

Efter några dagar av shopping och häng i storstaden brukar Jon och hans familj resa till öarna. En favorit är El Nido.

– Där finns det fina stränder och en skärgård som är så himla vacker med klippor som skjuter rakt upp ur vattnet. Där kan man åka runt bland öarna och snorkla eller ta det lugnt.

Den Jon Baltmo gillar mest med El Nido är skärgården.
Den Jon Baltmo gillar mest med El Nido är skärgården.

Finns lyx och fattigdom

En sak som slog Jon under hans första besök till landet var de stora klyftorna. Dels så finns det paradisstränderna på Boracay och Palawan, och så finns det kåkstäderna.

– Man blir ganska ödmjuk av tanken. Det finns väldigt mycket lyx och väldigt mycket fattigdom.

En nackdel med att resa till Filippinerna enligt Jon är att det alltid krävs en mellanlandning.

– Det finns inga direktflyg från Sverige och ofta är det två mellanlandningar. Sedan när man väl kommer till Manila så måste man ta sig vidare med flyg igen, säger Jon Baltmo.

Med andra ord är Filippinerna inte platsen för den som vill minska på sin klimatpåverkan från resor. Om man vill undvika att flyga inrikes kan det vara bättre att flyga till Cebu, därifrån går det att åka båt ut till öar som dykparadiset Malapascua.

Jons bästa tips inför resan

 • Tänk på
  Att det är bra att ha många småvalörer, och att alltid ha kontanter. Det finns många bankomater som inte fungerar, så det är bra att ligga steget före och ta ut pengar innan de är helt slut.
 • Bästa aktiviteten
  Öhoppning, en heldag där man åker runt till olika öar.
 • Bästa maten
  En favoriträtt är ”Chicken Adobo & Lechon”, och till efterätt en halo halo. Är man riktigt vågad så testar man balut, ankfoster i ett ägg. Annars har Filippinerna ett stort utbud av kedjor som Shakeys Pepperoni Pizza och Mang Inasal som har god kyckling. Det man inte får missa är mangon. Ät den som den är, i en shake eller torkad.
 • Bästa tiden att åka
  De flesta åker i december och januari, men under svenska sommaren är det mindre människor och bra väder. På hösten är det monsun- och tyfonsäsong, men den brukar ta slut i början av oktober.
 • De mest populära besöksmålen i Filippinerna
  Mest kända platserna att besöka är Boracay och de som finns runt Cebu, som Malapascua, Bantayan, Moalboal, Bohol och Siquijor. Även platser på Palawan som El Nido, Port Barton, Coron och Puerto Princessa. Nästa stora turistställe är Siargao, åk dit innan alla andra hittar dit. Norr om Manila finns exempelvis Banaue, Sagada och Vigan som är populära men som ändå lockar mindre turister, mest på grund av att det är svårare att ta sig dit.
Den som inte vill sola och bada kan besöka vulkaner som denna: Mayon Volcano, Legazpi
Den som inte vill sola och bada kan besöka vulkaner som denna: Mayon Volcano, Legazpi

Här är höstens reseraketer

 1. Bukarest, + 179 procent
 2. Hamburg, + 129 procent
 3. Tokyo, + 114 procent
 4. Manila, + 109 procent
 5. Hanoi, + 69 procent

Källa: Tickets bokningsstatistik, resor bokade t o m 3 oktober med avresa den 1 oktober 30 november 2019.

Publisert:

LÄS VIDARE