Berg- och dalbanan som slår tre världsrekord

Yukon Striker är snabbast, längst och högst i världen

Publicerad:
Uppdaterad:
Yukon Striker är åkattraktionen som slår tre världsrekord.
Foto: Canadas Wonderland
Yukon Striker är åkattraktionen som slår tre världsrekord.

Nöjesparker

Snabbast, längst och högst!

Här är berg- och dalbanan som kommer få åkarna att skrika av skräck.

Yukon Striker är åkattraktionen som slår tre världsrekord.

Många har längtat och fasat. Men nu har äntligen den omtalade berg- och dalbanan Yukon Striker öppnat på ”Canadas Wonderland”. i Vaughan, Kanada. Berg- och dalbane-entusiaster har diskuterat åket i månader i olika forum.

Åkattraktionen slår nämligen tre världsrekord på en och samma gång. Den är snabbast i världen med sina 130 kilometer i timmen. Den är längst med sina 1105 meter och den är högst med sina 75 meter, rapporterar CNN.

Det tar tre minuter och 25 sekunder att färdas genom banans vindlingar, stup och loopar. Den har en specialdesignad 360-loop och vid ett ställe hänger vagnarna i stort sett fritt i luften vid en kant.

Brant stup

– Vid toppen, 75 meter upp i luften, kommer du att uppleva tre sekunder av fullständig eufori när du stirrar ner för 90-gradersstupet mot undervattenstunneln innan vagnarna far vidare, säger Norm Pirtovshek på Canada’s Wonderland i ett pressmeddelande.

På grund av de vilda svängarna och snabba kasten får man inte vara kortare än 132 cm eller längre än 195,5 cm för att åka med.

Konstruktörerna av berg- och dalbanan, Bolliger & Mabillard, har inspirerats av den intensiva guldjakten i slutet av 1800-talet. Då sökte sig män och kvinnor till vildmarken i nordvästra Kanada i jakten på guld i det forsande vattnet från Yukon-floden.

Yukon Striker

  • Designer: Bolliger & Mabillard.

  • Högsta punkt: 75 meter som inkluderar en underjordisk tunnel.

  • Topphastighet: 130 kilometer i timmen.

  • Längd: 1 105 meter.

  • Tid det tar att åka: 3 minuter och 25 sekunder.

  • Antal vagnar: 3

  • Antal åkare per tur: 24

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA