Greklands svar på Amalfikusten

Publicerad:
Epirus-regionen som påminner en hel del om Italiens kända Amalfikust.
Foto: Colurbox
Epirus-regionen som påminner en hel del om Italiens kända Amalfikust.

Resa | Grekland

Älskar du Amalfikusten i Italien, men tycker att det är lite för mycket turister.
Varför inte testa Greklands motsvarighet – Epirus-regionen.
Lika vackert, men betydligt färre att trängas med.

Varje år vallfärdar tusentals svenskar till Grekland på semestern, men de allra flesta väljer att besöka någon av Greklands alla kända öar.

Men för de som vill testa något nytt har Grekiska fastlandet mycket att erbjuda, inte minst Epirus-regionen som påminner en hel del om Italiens vackra Amalfikust.

En av de mest kända orterna i regionen är Pargas – dit du kan åka med charter från Sverige.

Även om Pargas ligger på fastlandet så påminner livet i Pargas mycket om just det sköna ö-livet. I den lilla staden finns mycket att hitta på oavsett om du vill ha en aktiv semester eller mest lapa sol på stranden. I närområdet kan du vandra i vackra olivlunder, utforska härliga stränder, och hänga på mysiga lokala tavernor. Här finns förstås också en mängd historiska sevärdheter.

Foto: Colurbox
Båtliv och vackra stränder utanför Pargas.

Simma ut till ön

Precis utanför Parga ligger en av Greklands mest välfotograderade små öar – Panagias.

Panagias ligger rakt över från Krioneristranden i centrala Parga och för den som gillar att bada går det faktiskt att simma över från stranden för att utforska ön.

Vill du uppleva ö-livet är det lätt att ta sig vidare från Parga ut på egna eller arrangerade utflykter till de närliggande öarna Paxos, Antipaxos eller Korfu.

Vill du utforska ett extra land kan du passa på att åka över till Albanien som de senaste åren seglat upp som en het kandidat när vi svenskar ska boka semesterresor.

Utforska Epirus-regionen

Vill du inte bara sola och bada eller besöka ö-världen så har Epirus-regionen mycket annat att bjuda på. Gör ett besök i regionens huvudstad – Ioannina.

Ioannina är en mysig universitetsstad med mängder av museum, gamla monument och traditionella grekiska hus.

Strax utanför staden kan man besöka de välkända droppstensgrottorna Perama. Grottorna upptäcktes på 1940-talet av bybor som gömde sig där undan nazisterna. Droppformationerna i grottorna sägs ha skapats för en och en halv miljon år sedan. För några euro kan du få en guidad tur.

Foto: Colourbox
Magisk utsikt när du bilar i Epirus-regionen.

Vägen till Hades

Är du intresserad av historia och mytologi finns det ett par ställen i regionen som är väl värda ett besök. Den arkeologiska utgrävningen av Nikopolis är ett måste om du gillar historia. Nikopolis byggdes av den romerska härskaren Octavianus Augustus 31 f kr och övergavs helt under 1200 talet. I dag finns det bland annat ruinerna av en teater, romerska bad och ett antal monument som man kan utforska.

Gillar du grekisk mytologi bör du i stället göra en utflykt till floden Acheron. Den 52 kilometer långa floden beskrivs i mytologin som inkörsporten till Hades. I dag är den en populär destination för de som vill paddla kajak eller för de som bara vill vada i floden eller uppleva den vackra naturen.

Populärt året om

Till skillnad från den grekiska ö-världen så är Epirus-regionen väl värd ett besök året om. Här finns till exempel tre skidorter där du kan passa på att vässa dina carvingsvängar. Den mest kända skidorten är Alinio, som har fem liftar.

Källa: CNN Travel, Apollo, The Culture trip, Wikipedia

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA