Här är svenskarnas 12 favoritstränder

Publicerad:
Uppdaterad:

- hitta din favorit på Gran Canaria

1 av 9 | Foto: BÖRJE THURESSON
På Playa del Inglés är det full fart - både på stranden och i nöjeskvarteren.

Ingen kanarieö har så många charterstränder att välja mellan som Gran Canaria.

Vi hjälper dig att hitta rätt - här är betyg på de 5 mest populära och 7 uppstickare.

PLAYA DEL INGLÉS

- bästa partystranden
 

Allmänt: Många kommer hit för de tre s:en: sol, sprit och sex. Som partyplats är Playa del Inglés oöverträffad. Fredag/lördag kommer även ungdom från Las Palmas.

Strand: Stor, brunbeige, finkornig strand, med två problem: blåser det hårt blir det höga vågor och nästan sandstorm och ibland kan det bli alldeles för fullt. Hyra en solstol kostar 23 kr.

Göra/uppleva: I detta 6 kvadratkilometer stora område finns 16 shoppingcenter, från stora Yumbo, mitt i byn, till pyttar ute i kanterna. Är man inte intresserad av att dricka, dansa, handla, spela spel eller lyssna på hög musik finns bara vattensporterna kvar. Jo, man kan sätta sig i Plaza Miramar och andas ut.

För barn: Stranden är barnvänlig, långgrund vid lågvatten. Man kan hålla barnen borta från allt barnförbjudet som äger rum i shoppingcentren på kvällen/natten. Men ett bra ställe för barn? Knappast.

Äta/dricka: Över 200 restauranger, många med nästan samma rätter på menyn: biff, pizza, pasta och friterad fisk, som garanterat varit djupfryst. Sök dig till San Fernando norr om stora vägen om du vill hitta något mer genuint. Där bor (och äter) de kanarier som arbetar i Playa del Inglés.

Ute sent: Här finns något för alla. Unga svenskar börjar ofta på diskopubarna ZigZag, Grabbarna Grus eller Hippodrome. Britter och irländare dricker öl runt Águila Roja. Made in Brazil kör salsa. Mogen ungdom dansar tryckare till svenskt dansband på Playa del Sol. Homosexuella finns i shoppingcentret Yumbo. Framåt morgontimmarna hamnar nästan alla i hiphousehålet mellan centren Maspalomas och Kasbah. Och då har vi ändå inte nämnt alla diskon.

För vem: Alla som är unga, till ålder eller sinne.

SAN AGUSTÍN

- svenskt och lugnt
 

Allmänt: Södra Gran Canarias äldsta semesterort, numera något skamfilad. Här finns svenska kyrkan, svenska skolan och skandinaviska klubben. Och här ligger fortfarande Nueva Suecia, det första svenskhotellet, byggt 1965. Ombonat, välordnat och lugnt. Påminner om en villaförort - fast med turister i stället för lokalbor.

Strand: Två stränder: Playa de San Agustin och Playa de las Burras. Båda har brun, len lavasand uppblandad med havssand och ligger i var sin bukt, så att vågorna bromsas. Från den ena till den andra tar det tio minuters promenad längs strandpromenaden. Den som fortsätter att gå i ytterligare tjugo minuter hamnar på Playa del Inglés.

Göra/uppleva: Sola, bada och ta det lugnt. Det finns ett stort shoppingcentrum, San Agustin, och ett litet, Roca Roja, på andra sidan genomfartsvägen. Här ligger Casino Palace Gran Canaria, fri entré. Hotell Tamarindos intill har en show med plymer och bara bröst. Ska man även äta kostar det en tusenlapp per person.

För barn: Stränderna är närmast perfekta för både små och stora barn. Vid lågvatten är det mycket långgrunt. Större barn kan roa sig med enkla vattensporter. De flesta vägar i området är återvändsgator, så trafiken är lugn.

Äta/dricka: Vill man äta svenskt finns det ett tiotal restauranger att välja på inne på shoppingcentret San Agustin: Tessan, Marie & Pepes bodega, Café Suecia, Tre Hjärtan och även en bar som serverar "stor stark": Skandinaviska baren. Utanför området ligger fler bra ställen: Don Gregory, Bamira och Los Pescadores.

Ute sent: Ingenting, mer än barerna i de två shoppingcentren. Men det är promenadavstånd till Playa del Inglés.

För vem: Barnfamiljer och äldre - och alla som vill ta det lugnt.

LAS CANTERAS

- sol, shopping och sena kvällar på stan
 

Allmänt: Las Palmas är Spaniens sjunde stad med 380 000 invånare. Här finns allt som hör till en riktig stad: affärer, gatuliv, nöjen, museer, restauranger, barer - och en förfärlig massa bilar. Stadens lunga är den långa sandstranden på promenadavstånd från turisthotellen. Här är svalare än i syd.

Strand: En 4 km lång gyllene sandstrand som används, inte minst av Las Palmas-borna själva, från soluppgång till sen kväll. Drygt hundra meter ut ligger ett naturligt lavarev, som håller de största vågorna borta. Nu renoveras stranden, 350 000 ton sand ska tas bort. Hyra solstol: 18 kr. Parasoll: 18 kr.

Göra/uppleva: Det man absolut bör se är gamla stan, Vegueta, katedralen Santa Ana, något museum (som Museo Canario, om urinvånarna, guancherna) och konserthuset Audotorio Alfredo Kraus på udden. Annars kan man nöja sig med en promenad längs strandpromenaden.

För barn: Gillar barnen stadsliv finns det mer för dem att göra och se i Las Palmas än längs turisternas stränder i syd. Men trafiken är tuff. Hotellet/lägenheten har sällan pool. Stranden är mycket barnvänlig. Dock blir det fort djupt vid högvatten.

Äta/dricka: Här finns det mesta och från jordens alla hörn: japanskt, ryskt, kinesiskt, mexikanskt... Men få restauranger öppnar före 20.00. Prisnivån är allmänhet litet lägre än i syd.

Ute sent: Gör som spanjorerna. Alla åldrar går till samma ställen. Nattlivet börjar ofta långt efter midnatt. Mest turister finns på Pascha i Catalinaparken. Annars kan man gå på utedisco, terraza, på Markesina, kolla in det vackra folket på La Romana, dansa salsa på Floridita eller tryckare på Vi Två.

För vem: Den som vill uppleva pulsen i en stor stad, äta gott och ändå ha en strand på nära håll.

PUERTO RICO

- solsäkrast på ön
 

Allmänt: Soldyrkarnas favorit: det är litet varmare och mer sol än på stränderna österut. Här är nio av tio turister skandinaver.Lite nedslitet. Påminner om Playa del Inglés, men snällare och lugnare.

Strand: Ljus, len strand innanför pirerna till nya hamnen. Amadoresstranden ligger cirka 20 minuters promenad längs stranden västerut.

Göra/uppleva: Allt som har med strand och båtar att göra: djuphavsfiske, utflykter, jetski, dykning och paraglide. Sydkustens tristaste shoppingcentrum med öns mest ihärdiga inkastare drar ner betyget.

För barn: Stranden är långgrund och mycket barnvänlig. I anslutning till pool-området ovanför stranden (9 kr i inträde) ligger en stor lekpark. En bit upp i dalen ligger vattenlandet Aquapark (mindre än i Playa del Inglés, men kortare köer). Vuxna 80 kr, barn 50 kr.

Äta/dricka: De flesta restaurangerna i shoppingcentret, utom finrestaurangen Olivers, har ungefär samma meny till ungefär samma priser. Vid hamnarna ligger några litet dyrare ställen.

Ute sent: Utelivet är koncentrerat kring shoppingcentret Centro Commercial. Barerna har öppet till 03, därefter kan man dansa till gryningen på Jokers Disco och Back2Scool. Lugnare här än i Playa del Inglés.

För vem: Den som vill bli rejält brun - och bara umgås med andra skandinaver.

MASPALOMAS

- en oas för ökenvandrare
 

Allmänt: Stort, nybyggt och dyrt - men de flesta som väljer detta ställe har råd. Många reser "allt inräknat" och lämnar ogärna sitt hotellområde, utom för en pliktskyldig promenad i Maspalomasöknen. En del bor en halvmil från stranden och måste ta badbussen dit.

Strand: Brun, len ökensand som övergår till de Sahara-liknande sanddynerna: ett 5 kvadratkilometer stort naturreservat med en känd fågellagun. Där dynerna börjar på Playa del Inglés-sidan finns ett nudistområde. Och dynerna är en populär mötesplats för homosexuella.

Göra/uppleva: I området finns tre nybyggda shoppingcenter, men de flesta affärerna riktar sig till folk som har gott om pengar. Mellan bebyggelsen och öknen ligger öns enda golfbana där det spelas mästerskapstävlingar: Maspalomas.

För barn: Stranden har sydkustens högsta vågor och ibland starka underströmmar. Riktigt små barn bör hålla sig vid poolerna. Här har man nära till det återinvigda tivolit Holiday World och det gigantiska vattenlandet Aguasur, 180 kr för vuxna, 125 kr för barn.

Äta/dricka: Maspalomas svaga gren, eftersom de flesta äter på hotellen - eller beger sig till Playa del Inglés nästgårds. Se upp för restaurangerna på matgatan innanför fyren, där rätterna är lika bleka som bilderna av dem på väggen. Ät hellre middag i byn El Tablero en bit upp i bergen.

Ute sent: Det finns ett enkelt uteliv på serveringarna vid Faro 1: karaoke, trubadurer, spontan dans och inte minst fotboll på tv på puben The 19th Hole. Den som vill ha hålligång beger sig till Playa del Inglés. Det man dock inte ska missa är en nattpromenad i öknen.

För vem: Den som vill bo bra - och kan betala lite mer.

PUERTO DE MOGÁN

Vackert som ett vykort: en liten fiskeby, en segelbåtshamn och en rejäl långgrund strand. Om man kunde tänka bort lägenhetshotellen, som dock är smakfullt byggda och klädda med blommande växter, är det antagligen så här den södra delen av ön såg ut innan turisterna kom. Här finns några riktigt bra restauranger, som norsk-svenska Que Tal. Men Puerto de Mogán ligger nästan för långt bort och platsen passar kanske bäst att besöka under en dagsutflykt. Varning: åk inte ner i den gula u-båten, man ser ingenting.

PLAYA TAURITO
 

Vad gör man om man har en liten strand, men bara berg att bygga på? Jo, man bygger ändå - och struntar i att besökarna får långt och brant att gå. Det är vackert, med terassformade lägenhetshotell som klättrar på höjden ovanför en cirka 200 meter bred svart lavastrand, där nästan ingen badar. Plus: hög standard på lägenheterna, garanterad havsutsikt, sol på balkongen från morgon till kväll och gott om pooler. Vill man inte äta hemma eller på hotellet tar man bussen till Puerto de Mogán (nära) eller Puerto Rico.

PLAYA DEL CURA
 

En liten fin badvik med grovkornig sand och en hel del sten, några få hotell och ett litet restaurangområde, där maten dock är billigare än vid de stora stränderna. Perfekt för den som vill ha lugn och ro, för här finns inget annat nattliv än några pubar.

Det är dock inte mer än 20 minuters promenad till Amadores-stranden och 15 minuter ytterligare till Puerto Rico. Man bor i lägenhet och lagar gärna sin mat själv.

Hit reser nästan bara äldre par.

PLAYA DE AMADORES
 

En konstgjord 4 km lång strand, gjord för att påminna om en bukt i Västindien, med vit, hård sand och blått vatten. Det är långgrunt, vindskyddat och gott om plats. Många åker hit över dagen och hit kommer även kanarierna själva lördagar och söndagar. Längs stranden ligger en rad affärer, barer och restauranger, inklusive en norsk: Ror Bua. På kvällen är det mycket lugnt. Men det tar bara 15 minuter att promenera till Purto Rico på gångvägen längs vattnet.

ARGUINEGUÍN
 

Arguineguín är för norrmännen vad San Agustin är för svenskarna: här ligger norska kyrkan, norska skolan och norska affärer. Själva platsen är en stor hamn och ett trist samhälle med jobbig genomfartstrafik, som dock försvinner när motorvägen till Puerto Rico öppnas inom kort. Vill man bada i havet promenerar man en kvart till den anlagda korallsandsstranden Anfi del Mar. Den ligger dock mitt i ett timeshare-komplex, så man får se upp med försäljarna. Arguineguín är fortfarande en fiskehamn, så det finns gott om bra fiskrestauranger. Testa fiskarnas egen restaurang nere i hamnen.

PLAYA DE LAS MELONERAS
 

Själva stranden är liten, stenig, brun och tom - de flesta som bor här väljer att promenera längs strandpromenaden en dryg halvtimme till den mycket trevligare Maspalomas-stranden.

Alldeles ovanför stranden har det just öppnat ett litet shoppingcentrum, med några barer och ett par enkla restauranger. Området är ännu inte färdigbyggt, vilket innebär stök och oljud. Här finns nästan ingenting att göra - mer än att bege sig härifrån.

BAHÍA FELIZ
 

Fritidsresors eget ställe, med fem lägenhetskomplex i olika prisklasser. Här finns en liten strand med ibland höga vågor, varför många väljer att stanna vid poolerna.

I centrum finns några enkla restauranger. Jättebra för barn, som kan röra sig tryggt inom hotellområdet. Vill man ha hålligång måste man bege sig någon annan stans. Här ligger dock Garbo"s med show med sjungande servitörer. Och en bit inåt land finns Souix City, en westernstad med stuntshow, ungefär som High Chaparall i Småland.

Arne Norlin

Publicerad:

MER OM RESA