Världens 20 bästa platser att se vilda valar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Kaskelotter går att se på flera platser runt om i världen, bland annat i Nya Zealand.
Kaskelotter går att se på flera platser runt om i världen, bland annat i Nya Zealand.

Djur & natur

Världens största djur kommer i många former och färger, och finns runt hela jorden. Men trots sin storlek är de inte helt lätta att få syn på. Det finns dock vissa platser som är bättre att besöka om du vill få syn på en knölval, eller kanske en valhaj. Här är 20 platser att se valar på.

Valvänliga destinationer finns runt om i världen, från Antarktis till Tonga. Den som vill se de magnifika varelserna i sin naturliga miljö bör överväga dessa 20 platser, här är det nämligen nästan garantera att du få syn på valar, skriver Travelpulse.

1. Alaska

Djurlivet i Alaska är rikt och det finns stora chanser att se valar i den amerikanska delstaten. Det går att få syn på späckhuggare om man har tur, men det är troligare att få syn på knölvalar som spenderar somrarna i Alaska. Det bästa sättet att få syn på valar i Alaska är genom att åka på en kryssning och det finns flera olika resor att välja bland.

I delstaten Alaska är chanserna att se knölvalar stora.

2. Maui, Hawaii

På de hawaiianska öarna finns det stora chanser att få se valar, speciellt om du reser till Maui, där det under vissa säsonger är nästan garanterat att få syn valarna som migrerat från Alaska för att föda. Vill du ha en extra stor chans att se valarna kan ett besök till ”The Hawaiian Island Humpback Whale National Marine Sanctuary” vara någonting att överväga, då det är ett av världens viktigaste hemvistelser för valar. Tusentals knölvalar kommer till platsen varje vinter.

Tusentals knölvalar kommer till Hawaii varje vinter.

3. Västra kapprovinsen, Sydafrika

I Sydafrika finns det goda möjligheter till valskådning och Västra kapprovinsen, sydöst om Kapstaden, är den perfekta regionen för den som vill se valar från land. Speciellt staden Hermanus är bra om man vill se sydkapare. Valen simmar ofta bara någon meter från land så du behöver inte åka båt för att få syn på valen. Om du däremot vill de blåval kan det vara bra att boka in en båttur.

4. Bar Harbor, Maine

New England är ett av de bästa områdena för valskådning och Bar Harbor i Maine är ett bra ställe att börja på. Ta en båttur för att se knölval, vikval och sillval. Det finns även chanser att få syn på hajar, delfiner och tonfisk.

5. Island

Island har sedan länge lockat turister som dragits till vacker natur. Men för den som är mer intresserad av djurlivet har Island också mycket att erbjuda och totalt har Island 17 olika valarter. För valskådning är det bäst att åka till platsen mellan maj och september, och många båtturer för valskådning avgår från huvudstaden Reykjavik.

6. Nunavut, Kanada

Sugen på att se havets enhörning? Då bör du bege dit till Kanadas största ö, Baffinön. Den arktiska ön är populär bland resenärer som vill se narvalen, som bara finns i arktiska vatten. Från ön går det även att se vitval och grönlandsval.

7. Cape Cod, Massachusetts

Som sagt är New England en bra plats att besöka för valäskaren, och många väljer Cape Cod för att få se späckhuggare, knölvalar eller grindvalar.

Cape Cod är en bra plats för valskådning.

8. Skottland

Intill Skottlands västkust migrerar valar under sommar och tidig höst. Även delfiner och lunnefåglar är vanliga att få syn på under denna period.

9. Dominica

Året runt går det att se valar från republiken Dominica i Karibien, mellan öarna Guadeloupe och Martinique. Allra bäst är chansen att se en val mellan november och april, då kaskelotter och knölvalar kan synas kika upp ovanför vattenytan.

10. Tonga

Vill du komma riktigt nära en knölval? Då är Tonga platsen för dig! Staten Tonga består av 176 öar mitt i Stilla havet, varav 52 av öarna är bebodda. I Tonga är det inte bara möjligt att se valarna, utan du kan även snorkla med dem. Knölvalar kommer till vattnet utanför ögruppen Vavaú för att föda ungar och para sig, och då går det att se valarna antingen från båt, land, eller från vattnet.

11. Antarktiska halvön

Den nordligaste delen av Antarktis, det är den Antarktiska halvön. Där går det att se flera valarter då många sorters valar tar sig till vattnen utanför Antarktis på sommarhalvåret för att äta i det näringsrika vattnet. Både bardvalar som knölval och blåval, samt tandvalar som kaskelotter och späckhuggare lever i dessa vatten.

På sommaren är det många valar som befinner sig i vattnen utanför Antarktis.

12. Depoe Bay, Oregon

I Depoe Bay finns ett center för valskådning, så samtidigt som du skådar gråvalar i det vilda kan du ställa alla möjliga frågor till de som arbetar i centret. Centret är till för att hjälpa besökarna se valar som migrerar och erbjuda information om djuren. Mellan december och januari migrerar tusentals valar förbi platsen, och detsamma gäller mellan mars och juni. Gråvalar är de vanligaste valarna att se från platsen, men även knölval och vikval går att få syn på.

13. Baja California, Mexico

På halvön Baja California i Mexico är det relativt lätt att skåda valar då de simmar nära land. Det är bäst att åka till Baja California för valskådning på vintern, då du kan få syn på bland annat gråval och knölval.

På halvön Baja California i Mexico går det att se flera sorters valar.

14. Vancouver Island, British Columbia

Om du besöker Vancouver Island på Kanadas västkust har du möjlighet att se flera sorters valar, som späckhuggare och knölval. Sommaren är bäst om man vill se späckhuggare, mellan maj och september. Det finns även chans att få syn på delfiner.

Späckhuggare är lättast att få syn på mellan maj och september.

15. Azorerna

Mitt i atlanten ligger Azorerna, en ögrupp som tillhör Portugal. På platsen går det att se kaskelotter året runt då valarna stannar nära öarna och kan observeras från land. För den som vill komma ännu närmare finns det båtturer, även om det finns vissa restriktioner för hur nära man bör åka med en båt. Det finns även möjligheter att se delfiner och sköldpaddor, och andra sorters valar.

16. Maldiverna

Sugen på att snorkla med valhajar? Åk till Maldiverna! Platsen anses vara ett paradis, och djuren håller minst sagt med. Året runt går det att se de stora valhajarna, men oroa dig inte, de äter bara plankton och mindre fiskar.

Att simma med valhajar är en möjlighet om du tar dig till Maldiverna.

17. South Island, Nya Zeeland

Om du besöker Nya Zeeland kan du ta sig till östkusten av landets södra ö för att få se kaskelotter och knölvalar. Speciellt populärt är det att resa till Kaikoura för att se valarna, och det går flera valskådningsturer om dagen från den lilla byn.

Utanför Kaikoura dök denna knölval upp.

18. Mirissa, Sri Lanka

Mirissa är en stad i södra Sri Landa där det går att få syn på blåval, det största djur som någonsin existerat. Med sina 30 meter är djuret minst sagt imponerande att se. Valturismen ökar på platsen och allt fler valsafariturer anordnas.

19. Colombia

Under sensommaren kan det vara värt att besöka Colombias stillahavskust för att få syn på knölvalar som migrerar. Nuqui, Bahia Solano och Bahia Malaga är de bästa platserna att besöka för att se valarna.

20. Tadoussac, Quebec

Quebec i östra Kanada erbjuder flera möjligheter för valskådning. Speciellt vid byn Tadoussac, där det går att bland annat se blåval och vitval.

Vitval går att se utanför Quebec.
Publisert:

LÄS VIDARE

160 tips till fantastiska Gran Canaria

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Azorerna

Alaska

Hawaii

Sydafrika

Maine

Island

MER OM RESA

Här är strandparadiset mitt i barriärrevet

Paradislandet utsett till världens bästa dykdestination

Joakim, 27, reser till Antarktis: ”Häftigt resmål”

Orörda paradisöarna – som Hawaii var förr

Vinterns populäraste resmål - hit vill svenskarna åka

160 tips till fantastiska Gran Canaria

Allemansrätten - så får du bete dig i naturen

De möter sina rädslor med äventyrsresor

Här är världens 19 nya världsarv

Gömda och avlägsna hotell- här är 10 favoriter

Här är kolmårdens nya föl - arten utrotningshotad

Här är Ophelia - Parkens zoos nya dvärgflodhäst

Bebisdelfin har fötts på Kolmården

15 semesterfynd från 400 kronor natten

Reseföretagen bojkottar Seaworld - för späckhuggarnas skull

Hit ska du resa i juli – flygvärdinnans 5 bästa tips

Norwegian lanserar ännu en linje

9 stränder som människan förstört

7 öar som turisterna inte överbefolkat

Sista minuten i augusti - hit reser du billigast

Naturområden i Stockholm - här är experternas tips

Här är världens bästa Pride-städer

Här är de 40 vackraste länder i världen

10 platser i Europa du måste besöka i år