Nya Gotlandsbåten är långt ifrån klar

Publicerad:
Uppdaterad:
Den försenade Gotlandsbåten M/S Västervik ligger kvar i en grekisk hamn.
Foto: GEORGE GIANNAKIS
Den försenade Gotlandsbåten M/S Västervik ligger kvar i en grekisk hamn.

Resa | Gotland

Gotlandsbåten är långt ifrån färdig. Färjan saknar branddörrar och maskinrummen är inte klara.

– Ägaren slösar bara vår tid, uppger besiktningsföretaget Rina. Nu flygs besättningen hem från Grekland i väntan på vidare besked.

En totalrenovering har inletts av båten men det lär dröja innan färjan kan lämna den grekiska hamnstaden Piraeus. Båten har renoverats och byggts om, men är långt ifrån färdig. Enligt Pigge Werkelin, initiativtagare, skulle båten anlända till Sverige under veckan. Men färjan är långt ifrån färdig. Besiktningsföretaget Rina har pekats ut som aktören som dragit ut på besiktningsprocessen.

– Det finns inga branddörrar, och rören i maskinrummet är inte iordningställda. Färjan är inte alls klar, den är suspenderad och ägaren slösar bara vår tid, säger kontakten på Rina till www.vt.se.

Den grekiska redaren som äger båten har endast genomfört mindre renoveringsjobb. Den besiktning som krävs för att färjan ska kunna påbörja sin färd mot Sverige ligger inte i den närmsta framtiden enligt Rina som är ett av världens största besiktningsföretag. Något besked när färjan är klar kan Rina inte lämna i nuläget.

Gotlandsbåten flyger hem sin personal från Grekland med start idag onsdag. Fackförbundet Seko Sjöfolk har ställt krav på rederiet att besättningen på 23 personer i ska flygas hem senast söndag om fartyget inte kommit iväg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN