Ögruppen stänger för att bevara sin oförstörda natur

Söker volontärer för hållbarhetsarbete under stängda helgen

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2019-11-13

En hel helg ska ögruppen stänga för besökare.

Färöarna stänger för turism en hel helg i vår, för att rusta upp ön och behålla dess ofördärvade natur. Nu söker ögruppen volontärer som vill hjälpa till med arbetet i det spektakulära landskapet.

”Stängt för underhåll, öppet för volontärarbete”. Så lyder kampanjen som myntades på Färöarna 2019. Nu planeras för andra rundan av projektet, där ögruppen stänger för turism 16–17 april 2020.

Färöarna är en del av danska kungariket, men sedan länge är ön till stor del självstyrande. Ögruppen som ligger mellan Island och Norge är mest känd för sin spektakulära natur med branta klippor, grönskande ängar, vattenfall och så det vilda havet. Ögruppen har dessutom fler får än människor, hela 80 000 får och 50 000 mänskliga invånare. Varje år tar ögruppen emot cirka 110 000 besökare, enligt kampanjens officiella hemsida. Trots att ögruppen inte direkt lider av överturism så har man märkt av slitage på populära turistattraktioner som vandringsleder och utsiktspunkter, och det är detta som ska åtgärdas i april.

Volontärerna ska arbeta med det slitage som turism har på ön.

Söker volontärer

Om du absolut vill åka till Färöarna 16–17 april så är det inte helt kört, men du måste arbeta. 2019 tog ögruppen emot 100 volontärer från 25 länder som jobbade med att sätta upp skyltar med kartor och vandringsinformation, reparera stenmurar, bygga utsiktsplatser och underhålla vandringsleder. Totalt var det tio turistmål som stängdes så att volontärarbetarna kunde jobba ostört. Syftet med projektet är att bevara Färöarnas oförstörsta natur och djurliv.

Kampanjen har varit populär och 2019 var det 3 500 personer som sökte.

Volontärerna får boende, mat och transport under volontärhelgen, men måste betala för resan till öarna själva. Totalt kommer volontärarbetarna att fokusera på 14 projekt 2020, och dessa projekt kommer att vara liknande de som skedde 2019 då naturupplevelser stod i fokus. Bland annat ska arbete utföras på Slættaratindur, ögruppens högsta berg.

Den sista delen av vandringsleden up till berget Slættaratindur anses i dag vara osäker.

Så är du sugen på att bygga vandringsleder, hjälpa till med restaurering av viktiga landmärken och skydda fågellivet på ön tillsammans med lokalbefolkningen, då kanske det här är något för dig. Sista dagen bjuds det dessutom på en festmåltid med traditionell mat och dans för alla volontärarbetare. Anmälan öppnade tisdag 12 november.

Färöarna planerar nu att göra kampanjen till en årlig aktivitet, där arbetet ska utvecklas och expandera varje år. En annan förhoppning är att fler länder ska ta efter Färöarna och uppmana besökare att hjälpa till med att gottgöra för all den påverkan som turism har runt jorden.

Volontärarbetarna jobbar tillsammans med lokalbefolkningen.