Testa surfing i härliga Biarritz i Frankrike

Biarritz är både en kulturell och avslappnad stad

Publicerad:
Uppdaterad:
Biarritz är en fantastisk stad att upptäcka om man samtidigt vill lära sig surfa.
Foto: Adam Klingeteg
Biarritz är en fantastisk stad att upptäcka om man samtidigt vill lära sig surfa.

Resa | Frankrike

Lär dig surfa på dagarna och njut av franska delikatesser på kvällarna. 
Franska Biarritz har några av världens bästa surfstränder. 

Många förknippar surfing i första hand med länder som Australien, Hawaii och Costa Rica. 

Men du behöver faktiskt inte alls åka runt halva jordklotet för att prova på riktigt bra surfing. 

Biarritz i Frankrike har med åren blivit en mycket populär surfort. 

– Biarritz och den baskiska kusten har så mycket att erbjuda. Det är en kontrasternas stad. Dels med surfingen, dels med dess anrika historia, säger Jens Holmer, som tillsammans med Peter Sahlberg driver företaget Surfakademin sedan 2006.

Idag har de camp världen över, året om, och har lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna. 

Åldern har ingen betydelse

Många som åker på arrangerade surfresor har aldrig stått på en surfbräda tidigare. Allt resenären behöver ha med sig är lite mod och äventyrslusta. Ålder är inte heller av betydelse. 

– Den yngsta som surfade med oss förra året var sex år och den äldsta 72. Det är en stor spridning, vilket är jättekul. säger Jens Holmer. 

Det finns därför inget som hindrar att barnfamiljer åker och surfar tillsammans i Biarritz.

– Man surfar och delar vågor ihop, hänger löst och äter gott. Jag tror det är jättebra att mötas kring en aktivitet, så att det inte enbart blir passiva solbad och skärmar, säger Holmer.

Filminspelning blev startskottet

Surfingen kom till Biarritz i slutet på 50-talet i samband med att ett filmteam från Kalifornien var i Biarritz för att filmatisera Ernest Hemingways roman"The Sun Also Rises".

– Manusförfattaren Peter Viertel blev så imponerad av vågorna på Côte des Basques att han sände efter sin bräda från Kalifornien, strax därefter bildades Europas första surfklubb i Biarritz, berättar Jens Holmer. 

Surfing istället för utförsåkning

De senaste åren har intresset för surfing ökat bland svenskar. 

– När jag började surfa på 90-talet var det relativt udda och ovanligt bland svenskar. Svensken var låst i att packa Lovikkavantar och pjäxor på sportloven. Idag är det många som har provat på surfing, och det har blivit ett alternativ att ”säsonga” i till exempel Costa Rica istället för i Alperna.

Foto: Adam Klingeteg
Alla kan lära sig surfa och åldern har ingen betydelse. Många som åker på arrangerade surfresor har aldrig stått på en surfbräda tidigare.

Jens Holmers bästa råd om du vill lära dig surfa

– Alla kan lära sig surfa. Det är inte så svårt som det ser ut. Framför allt inte om man undviker de vanliga fällorna.

  1. Välj rätt bräda. Många använder för små brädor i början, så kallade shortboards. Kör på en större och bredare bräda med mycket volym och flytkraft, så kallade longboards. 

  2. Visst kan du lära dig själv, men det tar mycket tid. Ta hjälp av proffs, då lär du dig snabbare. 

  3. Gå inte ut med brädan i ”svarta backen”. Viktigt att kolla vågorna innan och gå ut i rätt förhållanden. Bättre att börja i "Bamsebacken" än i svarta pisten. Vågornas karaktär variera från strand till strand, men också på samma strand från dag till dag. 

Historien om Biarritz

  • Från början var Biarritz en fiske- och valfångarby, men i mitten 1800-talet kom Napoleon III hit med sin maka Eugénie. De förälskade sig i platsen och de hälsosamma baden. Napolen lät bygga ett palats till Eugénies (som idag är ett av Europas flottaste hotell – Hotel du Palais) och gjorde staden till deras kejserliga sommarort. 

  • – Det blev ett näste för societeten, därav många slottsliknande byggnader i staden. 

  •  – Biarritz blev sedan i början på 1900-talet den exklusiva kurorten där kändisarna semestrade. Här badade bland andra Edith Piaff, Charlie Chaplin, Emile Zola, Ernst Hemingway och Pablo Picasso, berättar Jens Holmer. 

Foto: Adam Klingeteg
Peter Sahlberg på väg till stranden för att tackla vågorna på brädan.

Hur surfing fick sitt genombrott 

  • Även om surfing är relativt nytt för oss svenskar, så har sporten funnits på Hawaii i över 1000 år. 

  • På 1950- och 60-talet fick surfkulturen ett bredare genombrott, delvis för att det kom filmer och tv-serier om surfing från Hollywood. 

  • – Den tidens stora teveserie handlade om surftjejen ”Gidget” och i samma veva blev även surfmusik populärt med exempelvis Beach Boys ”Surfin USA”, säger Jens Holmer. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA