Flytande hotell återöppnat efter storm

Nära att mista allt när dammen brast

Publicerad:
När dammen brast flöt alla hotellrum iväg.
Foto: Alex Varninschi/ 4 Rivers Floating Lodge
När dammen brast flöt alla hotellrum iväg.

Hotell

Mitt i den kambodjanska djungeln kan besökare bo i flytande tält på floden. Men paradishotellet var nära att försvinna helt 2018, när en storm och en trasig damm förde med sig både tält och gäster ner för floden.

– Jag kan inte beskriva mina känslor när jag såg skadorna, säger ägaren Valentin Pawlik.

Cirka fem timmar utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh ligger hotellet 4 Rivers Floating Lodge. Hotellet består av tält på land och flytandes på floden, och har ledord som lyx och hållbarhet. Bland annat kommer 95 procent av elen som används på hotellet från solenergi, och man använder bara sugrör i bambu. Det är på floden Tatai som hotellet ligger, mitt i den kambodjanska djungeln. Hotellet är nu öppet för gäster, men fick stänga ner i flera månader efter en stor storm, enligt informationsplattformen och kommunikationsbyrån Green Pearls.

Foto: 4 Rivers Floating Lodge
I dag står vissa av tälten på land.

Trasig damm raserade hotellet

I juli 2018 härjade en storm som skulle komma att förändra allt för ägarna Valentin och Anna Pawlik. Tälten som flöt på floden var byggda för att hantera vattennivåhöjningar på upp till två meter, men när en damm öppnades längre upp längs floden så klarade inte hotellet av vattenmassorna. Tälten, och gästerna i dem, slets loss och flöt ner för floden, vissa så långt som åtta kilometer. Gästerna räddades av hotellpersonal och grannar i båtar, men mycket av byggnaderna gick inte att rädda.

– Jag byggde hotellet för nio år sedan, jag kan inte beskriva mina känslor när jag såg skadorna, säger Valentin Pawlik till Green Pearls.

Men personalen samlade ihop hotelldelarna, räddade det som gick och började återbygga. Och fem månader senare kunde hotellet ta emot gäster igen, även om allt inte riktigt är färdigt. Sju tält till ska färdigställas, en bar ska byggas.

– Jag drömmer också om en flytande pool på en plattform, vi får se om livet är så gott mot oss, säger Valentin Pawlik.

Foto: 4 Rivers Floating Lodge
Tälten är inte som vilka som helst.

Flyttade tälten till en säkrare plats

Efter återöppnandet av hotellet har en del förändringar genomförts. Den viktigaste är kanske att de flytande hotellrummen finns kvar, men är placerade vid en annan strand där strömmen inte är lika stark. De tält som återanvänts står på land – och har byggts om till familjerum.

I dag kan besökarna boka ett tält, paddla kajak, kika efter vilda djur eller bara ta det lugnt på hotellet.

Foto: 4 Rivers Floating Lodge
Hotellet är åter öppet för besökare.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA