Lista: Världens 15 vackraste platser

Publicerad:
Uppdaterad:

Resor

Går det verkligen att bestämma vilka platser som är världens vackraste? Antagligen inte då skönhet sitter i betraktarens ögon. Men dessa färgglada sjöar, mäktiga träd, höga berg och stora vattenfall är i alla fall några värdiga kandidater. Här är 15 platser som skulle kunna vara världens vackraste.

1. Meteora – Grekland

I Thessalien i Grekland ligger ett klosterkomplex med sex aktiva kloster. Det spektakulära med platsen är att dessa kloster är placerade 400 meter över marken på klippor av sandsten.

Foto: RobertBreitpaul / iStockphoto
I Meteora har det funnits ännu fler kloster än de som är aktiva i dag.

2. Zhangye Danxia – Kina

I denna nationalpark i Gansu, Kina, har färgglada stenformationer bildats av avlagringar av sandsten och andra mineraler. Området har bildats under miljontals år och är i dag ett populärt besöksmål.

Foto: tupianlingang / iStockphoto
Bergen i Zhangye nationalpark ser knappt ut att vara verkliga.

3. Salar de Uyuni – Bolivia

Världens största saltöken heter Salar De Uyuni och ligger i Bolivia, nära gränsen till Chile. Området är ungefär lika stort som Skåne, och den vackra omgivningen lockar många turister.

Foto: Olga_Gavrilova / iStockphoto
Salar de Uyuni är världens största saltöken.

4. Wulingyuan – Kina

De höga sandstenspelarna i Wulingyuan har inspirerat de flytande bergen i filmen Avatar. Men redan innan dessa vackra berg tog sig in i filmens värld var de populära bland turister. Området ligger i södra Kina och består av fyra nationalparker. Wulingyuan blev ett världsarv år 1992 och innehåller över 3 000 sandstenspelare i kvartsit, varav vissa är mer än 200 meter höga.

Foto: aphotostory / iStockphoto
De flytande bergen i Avatar inspirerades av Wulingyuan.

5. Laguna Colorada – Bolivia

Den här märkligt rosa sjön ligger I Altiplano, det torra och högt belagda inlandsområde som finns i Bolivia och Peru. Sjön är en grund saltsjö, färgad av alger och mineraler i vattnet. Om det vackra landskapet inte är tillräckligt så kanske de flamingos som samlas på platsen gör det värt ett besök.

Foto: fbxx / iStockphoto
Laguna Colorada är grund, salt och rosa.

6. Baobaballén – Madagaskar

Boabaallén är en grusväg mellan Morondava och Belo-Tsiribihina i Madagaskar. Det som gör vägen extra speciell är att den är kantad av en sorts baobabträd som endast finns på Madagaskar och kan bli upp till 30 meter höga. Träden är över 2 000 år gamla och deras slående utseende lockar turister till regionen.

Foto: dennisvdw / iStockphoto
Boabaallén är mer än en grusväg.

7. Pamukkale – Turkiet

Pamukkale, eller bomullsfästningen, är ett område av varma källor i sydvästra Turkiet. Klipporna har fått sitt speciella utseende från att kalkrikt vatten har sipprat fram och färgat dem vita. Det varma vattnet har även skapat de terrasser och bassänger som finns på platsen, men tyvärr är det inte längre tillåtet att bada där i ett försök att skydda området.

Foto: Juan Carlos Hernández Hernández / iStockphoto
Det sägs att drottning Kleopatra har badat i Pamukkale.

8. Lençóis Maranhenses – Brasilien

Lençóis Maranhenses är en nationalpark i nordöstra Brasilien. Nationalparken innehåller kust och sanddyner, men dess mest spektakulära tid på året är under regnperioden. Vid denna tid fylls parken av små pooler med sötvatten då regnvattnet hamnar i dalarna mellan sanddynerna.

Foto: Virginia Yunes / iStockphoto
Besökare i nationalparken kan bada i dessa pooler.

9. Geirangerfjorden – Norge

Norge är fullt av vackra fjordar, men en av de mest populära är Geirangerfjorden, som är 15 kilometer lång. Samhället Geiranger ligger längst in i fjorden, och området är ett världsarv.

Foto: Hallestrandsfoto / iStockphoto
En av Norges många vackra fjordar är Geirangerfjorden.

10. Arashiyama Bamboo Grove – Japan

I Kyoto finns en bambulund där besökarna kan gå omkring omringade av höga bambustammar. Det finns bara en väg genom lunden Arashiyama Bamboo Grove, och den kan man antingen gå eller cykla igenom och beundra den surrealistiska miljön.

Foto: oxico / iStockphoto
I rashiyama Bamboo Grove är man helt omringad av bambu.

11. Victoriafallen– Zambia/Zimbabwe

Victoriafallen är ett av världens största vattenfall, mer än dubbelt så högt som Niagarafallen med en högsta punkt på 105 meter. Vattenfallet ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och är ett världsarv sedan 1989.

Foto: Adrian Wojcik / iStockphoto
Vad sägs om att beundra detta stora vattenfall?

12. Roraimamassivet – Venezuela/Brasilien/Guyana

Detta bergsmassiv ligger på gränsen mellan de tre länderna Venezuela, Brasilien och Guyana. Berget är en mäktigt platåberg med en flat topp som omges av stup som är cirka 400 meter höga.

Foto: Adrian Wojcik / iStockphoto
Roraimamassivet är omgivet av höga stup.

13. Moraine Lake – Kanada

Den här fantastiskt blåa sjö ligger i centrala Kanada, 3 000 kilometer väster om Ottawa. Sjöns blåa färg skapas av partiklar från omliggande glaciärer, och i området går det att se mycket vildliv som brunbjörnar, svartbjörnar och snögetter.

Foto: YayaErnst / iStockphoto
Moraine Lake är spektakulärt blå, men vattnet är lite för kallt för ett dopp..

14. Ha Long-bukten – Vietnam

Mer känd som Halong bay ligger denna bukt i norra Vietnamn. Bukten är populär bland turister och är full av kalkstensöar som reser sig ur havet samt flera stora grottor och några flytande fiskebyar. Det är även populärt att betrakta buktens skönhet från en båt. Buktens vietnamesiska namn betyder ”Den nedstigande drakens bukt”.

Foto: Juan Carlos Hernández Hernández / iStockphoto
Den nedstigande drakens bukt ligger i norra Vietnam.

15. Sokotra – Jemen

Sokotra är en ögrupp i Jemen, och även namnet på den största av ögruppens öar. Ön Sokotra är känd för sin stora mängd växter som är helt unika för ön, cirka 37 procent. Bland annat finns det märkliga och vackra drakblodsträdet på ön.

Foto: zanskar / iStockphoto
En stor del av växterna på Sokotra finns bara på ön.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA