”Hela köpprocessen är läskig”

Camilla Enström om att köpa hus i Spanien

Publicerad 2019-02-13

När ”Drömmen om Spaniens” programledare, Camilla Enström, köpte ett hus i Spanien var hon påläst och insatt.
Ändå kändes köpprocessen komplicerad och krånglig.
– Jag borde ha ställt fler frågor, säger Camilla.

I Aftonbladets tv-serie ”Drömmen om Spanien” guidar journalisten och programledaren Camilla Enström tittarna genom den snåriga spanska bostadsmarknaden. Rekordmånga svenskar köpte en fastighet i Spanien förra året och intresset för att äga något eget i solen är stort. Camilla vet precis hur det är att förverkliga drömmen och köpa ett hus i värmen.

Tillsammans med sin man, hockeyspelaren Tobias Enström, slog hon till och köpte ett hus i Marbella för snart tre år sedan. De ville ha ett extra hem i solen för att kunna förlänga sommaren och umgås med släkt och vänner. Men det var inte någon enkel match att hitta drömhuset och genomföra köpet.

Skräckinjagande upplevelse

– Trots att jag följt den spanska bostadsmarknaden sedan 2008 så var det en skräckinjagande upplevelse. Det är så många delar att tänka på. Det är svårt att ha koll på både marknad och köp på egen hand. Det fungerar helt annorlunda i Spanien jämfört med Sverige, säger Camilla.

Det kan till exempel handla om extra avgifter, lagfarter även på lägenheter och att man måste ha ett spanskt identifikationsnummer för att kunna göra ett bostadsköp. Dessutom kan någon ha nyttjanderätt på huset trots att det byter ägare. Det är viktigt att ha en bra mäklare – och ett måste att anlita en advokat som hjälper köparen genom hela processen.

– Vi gjorde allt ”by the book”, men i efterhand tänker jag att jag borde ha ställt fler frågor. Det är lätt att tänka att det här blir nog bra. Men mitt tips är – våga fråga! Om du till exempel undrar vad de där extra avgifterna går till så är det helt okej att ställa den frågan.

Svårt med slutpriser

Det Camilla upplevde som svårt inför husköpet var osäkerheten kring fastigheternas pris eftersom det inte finns någon samlad information om slutpriser. Därför blir det svårt att veta om man betalar ett skäligt pris.

Camilla Enström köpte sitt hus i Spanien för tre år sedan. I trädgården växer härliga citronträd.

– Priserna kan variera beroende på område och till och med kvarter. Man är i händerna på sin mäklare och därför är det viktigt att man har en bra mäklare som man känner att man kan lita på och som har koll på området du är intresserad av.

Camilla och Tobias gick på rekommendationer och valde en mäklare som en god vän till dem kände och tipsade om. Efter ett par resor ner till Spanien och flera visningar hittade de till slut sitt drömhus.

Stor investering

– Vi kände att vi äntligen hade hittat huset vi letat efter! Vi ville han ett hem att trivas i och som våra vänner och våra familjer också kunde trivas i. Vi ville ha en barnvänlig trädgård så att syskonbarnen skulle ha roligt och även vår lilla dotter som vi precis har fått. Det måste kännas som ett hem, förklarar Camilla.

När hon tänker tillbaka på hela processen konstatera hon att hon aldrig skulle ha vågat köpa huset själv utan hjälp av mäklare och advokat.

– Det är mycket pengar att investera i ett hus och då är det värt att lägga en del av pengarna på en bra advokat.

Camillas tips inför köpet

  • Var realistisks och förstå vad du kan få för dina pengar.
  • Prata med andra som har köpt hus i Spanien och ta del av deras erfarenheter.
  • Ta hjälp av en mäklare som du känner förtroende för.

Följ ämnen i artikeln