Barcelona stänger ner populär Uber-tjänst

Publicerad:
Uppdaterad:

Weekendresor

Uber, en av världens mest populära taxiappar, får nu problem i en av världens mest populära turiststäder.
En av deras mest använda tjänster stängs av i Katalonien till följd av en ny lag.
”See you later Barcelona”, skriver företaget i ett utlåtande.

Det katalanska parlamentet har beslutat att taxitjänster från och med idag måste ta bokningar 15 minuter innan avfärd, rapporterar The Independent.

Det här betyder att en av Ubers allra mest populära tjänster, UberX, som är en av de billigaste prisklasserna, tvingas att stänga ned i Barcelona.

På sin spanska webbsajt bekräftar Uber i ett utlåtande med titeln ”See you later Barcelona” att tjänsten inte längre kommer gå att använda i den populära turiststaden:

”På grund av de restriktioner för taxitjänster som har godkänts av det katalanska parlamentet, är vi tvungna att avbryta UberX-tjänsten i Barcelona”.

Stora protester mot Uber i Madrid och Barcelona.
Foto: Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Stora protester mot Uber i Madrid och Barcelona.

Riskerar höga böter

”Kravet på att vänta 15 minuter på taxitjänster existerar inte någonstans i Europa och är helt oförenlig med den efterfrågan som finns på on-demand-tjänster, såsom UberX”, fortsätter utlåtandet.

Enligt de nya reglerna får taxiföretag inte heller visa potentiella kunder var bilen befinner sig under bokningsprocessen.

Om en förare bryter mot de nya reglerna riskerar personen böter på upp till 14.530 kronor, skriver CNBC.

De nya reglerna kommer även att gälla Spaniens egen taxiapp Cabify som har en miljon användare i Barcelona.

UberX har funnits i Barcelona sedan mars 2018 och dess närvaro har inte uppskattats av de lokala taxiförarna som anser att tjänsten utgör en orättvis konkurrens.

Den nya taxiregleringen föregås av kraftiga demonstrationer som ägde rum tidigare i januari av taxiförare som iförda gula västar protesterade mot Uber och liknande tjänster i Madrid och Barcelona.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA