Nu stoppas turister från att rida på elefanter

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu blir det förbjudet att rida på elefanter i Chiang Mai i Thailand.
Foto: Johnér
Nu blir det förbjudet att rida på elefanter i Chiang Mai i Thailand.

Resa | Thailand

Elefantridning är ett populärt turistnöje runt om i världen. Men det som på ytan verkar vara en harmlös aktivitet kan orsaka stort lidande för djuren.
Nu stoppas all kontakt mellan turister och elefanter i Chiang Mai i Thailand.

Det är vanligt att man som turist erbjuds rida på en elefant på semesterresan i Thailand. Det kan kännas lockande, men många vet inte att de stora djuren inte är byggda för att bära tungt på ryggen. Dessutom händer det att elefantungar tas för tidigt från sina mammor och tvingas in i fångenskap och lydnad med hjälp av isolering och misshandel.

Förbjudet att röra elefanter

Detta har uppmärksammats i många år av djurrättsorganisationer och de senaste åren har toleransen mot elefantshower och elefantridning minskat. I dag har de stora resebolagen i Sverige tagit bort elefantridning från sina utflyktspaket.

Den populära thailändska elefantparken Happy Elephant Care i Chiang Mai kommer att förbjuda all interaktion mellan turister och elefanter från och med nästa år. Istället ska elefanterna få röra sig friare och inte behöva störas när de äter eller badar. Förändringen är initierad av djurrättsorganisationen World Animal Protection i samarbete med företag i reseindustrin.

Bra för djur och människor

– Med hjälp av världens ledande resebolag är den här överenskommelsen en signifikant milstolpe för World Animal Protection. Det kommer att bevisa att elefantvänliga attraktioner är kommersiellt gångbara och uppmuntra elefantattraktionernas ägare att värdesätta och ta hand om sina djur, säger Steve McIvor, vd för World Animal Protection i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA