”Tågresandet börjar bli en folkrörelse”

Uppdaterad 2019-01-14 | Publicerad 2019-01-13

Intresset för tågresor utomlands är större än någonsin, det säger Susanna Elfors och Andreas Sidkvist som driver växande Facebookgruppen ”Tågsemester”.
Tillsammans försöker de ändra resebeteenden och tar sikte på att starta tågresebolag.
– Det börjar likna en folkrörelse, säger Susanna Elfors.

Att tåget är en av årets resesnackisar råder det ingen tvekan om. Försäljningen av interrail-kort ökade kraftigt förra året och Aftonbladet har tidigare rapporterat om att affärsresenärer i större utsträckning väljer bort flyget.

Susanna Elfors startade Facebook-gruppen ”Tågsemester” med över 44.000 medlemmar och har på kort tid blivit en frontfigur för en ny rörelse som jobbar för att främja tågresandet.

Det hela började 2014 när hon åkte på en misslyckad tågcharter. Hon reste då med Fritidsresor ner till Gardasjön och besvikelsen var ett faktum. Det var krångligt, tidskrävande och inte så romantiskt mysigt som hon hade föreställt sig.

– Det var långa sträckor och tidiga byten på morgonen. De lyckades inte heller skapa någon gemenskap. Det var en charter, då vill man kanske ha en välkomstdrink i baren och ha det trevligt ihop, berättar hon.

När hon kom hem startade Susanna Facebook-gruppen där tanken var att medlemmarna skulle utbyta tips och inspiration.

Intresset var lite ljummet, i flera år hade gruppen ett par tusen medlemmar. Men förra året sa det bara ”pang”.

Flyget inte hållbart

– Då gick flera kändisar ut och sa att ”jag flyger inte”. Många hade fått upp ögonen för att vi inte reser på ett hållbart sätt. På jättekort tid hade vi plötsligt 42.000 medlemmar.

Tillsammans med Andreas Sidkvist administrerar hon nu Facebook-gruppen, och vad som började som en sidohobby börjar utvecklas till ett heltidsjobb.

Målet är tydligt: att få människor att välja tåget istället för flyget för en miljövänlig värld. I pipeline finns bland annat boken ”Tågsemester” i samarbete med Vagabonds redaktör Per J Andersson som bygger på reseberättelser från Facebook-gruppens medlemmar, en stor tågreseträff och förhoppningsvis en resebyrå så småning om.

Men det finns problem med tåget.

– Bokningssystemen behöver bli bättre. Nu måsta man boka från bolag till bolag. Det är för mycket krångel. Det finns eu-politiker som jobbar jättemycket för de här frågorna, men det går lite långsamt, säger Susanna.

Måste bli billigare

Andreas Sidkvist påpekar att det ofta är för dyrt att resa med tåg.

– Tågen måste bli billigare än flyget. Ofta är det billigare att köpa en flygresa från ett lågprisbolag än att åka tåg, säger han.

I deras framtida drömresebolag kommer kunden enkelt kunna hitta och jämföra priser på tågresor och sedan åka på en resa utan krångliga byten.

Susanna och Andreas tror också att tåget har stor potential att föra människor samman, och vill även satsa på gruppresor. Den första planerar de redan nu och kommer gå av stapeln någon gång under 2019.

I dagsläget finns det bara ett fåtal resebyråer i Sverige som specialiserar sig på tågresor till utlandet.

Finns få resebyråer

SJ slutade helt med utlandsresor till för fyra år sedan, men på grund av den ökade efterfrågan tittar de nu på ett sätt att utveckla biljettbokningssystemet.

– Det är inte helt enkelt, för i nuläget finns ingen elektronisk lösning för att sälja en resa hela vägen från Stockholm till exempelvis Paris. Till skillnad från flyget där det finns en gemensam standard så finns inte det när det gäller tåg, säger Tobias Johansson, kommunikatör på SJ.

SJ är med i en grupp som tillsammans arbetar för att få en gemensam bokningsstandard, kallad FSM (Full Service Model), som Europas olika operatörer kan anpassa sig till. Dessvärre är det ganska komplicerat.

– Ska du bygga ett nytt system kan du inte bara bygga och sen koppla in dem till varandra utan du måste bygga åt varje enskilt tågbolag.

”Tåg ska bli standard”

Trots hindren tror Susanna och Andreas att tåget en vacker dag kan bli lika standard som flygresandet, och ser fram emot utmaningarna som ligger framför dem.

– Folket visar vägen just nu och säger att de hellre vill ta tåget, nu är det upp till politikerna att satsa, säger Andreas.

Utlandsresor med tåg

Här är ett antal svenska resebyråer och hemsidor där du kan få hjälp att boka utlandsresor med tåg.