Flygstrejk kan skapa reskaos i hela Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

Ryanairs kabinpersonal i fem länder kommer att strejka den 28 september om flygbolaget inte går med på deras krav om bättre villkor och avtal.
Strejken kan leda till hundratals inställda och försenade flyg över hela Europa.

Den 28 september kan bli en svart dag för alla flygresenärer som planerar att flyga med Ryanair. Flygbolagets kabinpersonal hotar att strejka under 24 timmar vilket gör att hundratals flighter kommer att påverkas med inställda flyg eller förseningar.

Det är markpersonal och flygpersonal i Belgien, Holland, Italien, Spanien och Portugal som deltar i strejken som sägs bli den största i Ryanairs historia.

Ryanairs kabinpersonal går ut i strejk den 28 september om flygbolaget inte går med på deras krav.
Foto: TT
Ryanairs kabinpersonal går ut i strejk den 28 september om flygbolaget inte går med på deras krav.

Personalen kräver bättre villkor och löner. Framför allt vill man ha lokala anställningsavtal där personalen är baserad och inte irländska som de har nu. Fackförbunden har meddelat att de kommer fortsätta med strejkerna en gång i månaden tills de får igenom sina krav. Den 12 september strejkade tyska piloter av samma anledning.

Tuffa arbetsvillkor

Ryanair är vana vid strejker. Deras arbetsvillkor för de anställda har varit en het potatis i flera år och i augusti genomfördes en mycket stor strejk där även svenska piloter var inblandade på grund av att Ryanair vägrat förhandla med facket om kollektivavtal. 22 flyg till och från Skavsta ställdes in, alla utom två flighter. Totalt ställdes omkring 400 flighter in i Europa vilket påverkade drygt 55 000 passagerare.

Ryanair har gått med på att ändra anställningskontrakten till nationella kontrakt fram till 2022, enligt en representant för fackförbundet CNE, men facket vill ha till en tidigare lösning, rapporterar VA Finans.

Ryanairs vd Michael O’Leary sa vid ett pressmöte i London den 12 september att han inte kommer att vika sig för klagomålen och att Ryanair redan betalar högre löner än andra lågprisflygbolag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA