Svenskarna drömmer om lyxiga tågresor

Publicerad:
Uppdaterad:
Orientexpressen är en lyxig upplevelse med butlerservice och middag vid bord med vita dukar.
Foto: TT
Orientexpressen är en lyxig upplevelse med butlerservice och middag vid bord med vita dukar.

Resa | Ryssland

Sammetsgardiner, vitklädda kypare och sköna sängar. När svenskarna drömmer om tågresor är det bekvämlighet och lyx som hamnar överst på listan.
Allra helst vill vi åka Transsibiriska järnvägen och Orientexpressen.

Flygets negativa inverkan på miljön får allt fler av oss att drömma om tågresor. Helst ska det vara lyxigt och exotisk. Det visar en ny Sifoundersökning från SJ. Överst på listan ligger Transsibiriska järnvägen som är världens längsta järnväg och som går mellan Moskva och Peking.

Superlyx

På andra plats kommer den mytomspunna Orientexpressen. Det är en femstjärnig järnväg som går från London till Venedig. I tågen från 1920- och 1930-talet finns flera restaurangvagnar, en barvagn och flera sovvagnar. Här är det superlyx som gäller. En butler hjälper dig till rätta, sängkläderna har broderade emblem och franska kockar lagar maten som serveras vid borden med vita dukar och kristallglas.

Orientexpressen har sin fasta rutt mellan London och Venedig. Resan tar två dagar och går regelbundet från mars till november.

Svensk rutt på listan

– Att åka tåg på semestern blir allt mer populärt bland alla dem som är bekymrade för klimatet, men samtidigt vill se nya saker. Svenskarnas drömresa går mellan Moskva och Peking, men listans rookie är tågresan mellan Kiruna och Narvik som går genom Europas sista vildmark, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Den så kallade Arctic Circle Train mellan Kiruna och Narvik tar ungefär tre timmar. Man kan göra tolv olika stop mellan städerna och några extra spännande stopp är till exempel: Abisko nationalpark, Björkliden och Riksgränsen.

Här är svenskarnas drömtågresor

 1. Transibiriska järnvägen. Klassisk tågresa från Moskva till Peking, 18 procent

 2. Orientexpressen. Femstjärnig järnväg från London till Venedig, 17 procent

 3. California Zephyr. En naturskön resa mellan Chicago och San Fransisco, 8 procent

 4. Bernina Express. Spektakulär resa genom alpvärden, från Chur i Schweiz till Tirano i Italien, 6 procent

 5. The Ghan. Från Darwin i norra Australien till Adelaide i söder, genom det röda australiensiska ökenlandskapet, 6 procent

 6. Arctic Circle Train. Genom norrskenets och midnattsolens land. Från Kiruna till Narvik, 5 procent

 7. Glaciärexpressen. Med vidunderlig utsikt över alperna går resan mellan skidorterna St Moritz och Zermatt i Schweiz, 4 procent

 8. Rovos Rail Lyxig tågresa mellan Kapstaden och Pretoria i Sydafrika, 3 procent
  Shinkansen.

 9. Höghastighetståg som går i över 300 km/h, bland annat mellan Tokyo och
  Osaka i Japan, 3 procent

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA