Svenska paret om att bo på Norra Cypern

Valde bostad utanför turistbubblan

Uppdaterad 2019-10-30 | Publicerad 2019-10-27

När Bosse och Ewa Lindqvist besökte norra Cypern för första gången så föll de direkt. För lugnet, för skönheten. Men att bo i delarna av Cypern som intogs av Turkiet 1974 är minst sagt annorlunda.

– Det framställs ibland som stängt och våldsamt men det är inte ett dugg sant, säger Bosse Lindqvist.

Bosse och Ewa Lindqvist har hittat sitt drömboende i Norra Cypern.

Bosse och Ewa Lindqvist är pensionärer sedan två år tillbaka. Paret från Lerum har alltid haft drömmen att bo på en varmare plats under Sveriges kallare månader, men att det skulle bli på norra Cypern hade de inte kunnat tro. Det var på en utlandsmässa i Göteborg som de hittade montern om norra Cypern och bestämde sig för att testa. April 2014 bar det av till området, som endast erkänns som en självständig stat av Turkiet.

– Vi bestämde oss redan dag två, här vill vi ha ett ställe, säger Bosse Lindqvist.

Blandning av dåtid och framtid

När Bosse och Ewa köpte sin lägenhet på norra Cypern spenderade de några veckor per år där. Men nu när de blivit pensionärer är det fyra månader per år, två på våren och två på hösten. Det bästa med området är klimatet, de låga priserna, naturen och lugnet, tycker paret.

– Det är en märklig blandning av dåtid och nutid här. En dag såg vi 100 getter blockera en väg med en fåraherde i täten, och en av bilarna som fick stanna var en lyxig Mercedes.

Fram till april är det grönt på ön, sedan blir det lite för varmt för gräset.

Skiljer sig från Cypern

Sedan Cypern delades upp i två, det grekcypriotiska Cypern som är med i EU och den turkcypriotiska delen i norr, har områdena utvecklas olika. På norra Cypern används turkiska liran, i Cypern är det euro som gäller. Att ringa till Sverige är också dyrare i norr. Men Bosse och Ewa föredrar norra delarna av ön, och trots att det är enkelt att korsa gränsen mellan områdena så är det sällan som paret gör det.

– Cypern är mer som ett vanligt, modernt EU-land. För oss handlar det mycket om tempo, det är väldigt stilla och lugnt här på norra Cypern, säger Bosse.

Paret älskar de många tomma stränderna i deras område.

– Våra vänner hälsade på oss och en dag gick de ner till havet och var helt själva. När de kom tillbaka berättade de att de hade näckat!

En annan skillnad är att stora klädkedjor och företag inte finns på samma sätt i norr.

– Många som kommer hit tycker att det ser lite armt ut. Inte fattigt, men definitivt inte rikt.

Runt Norra Cypern finns gott om tomma stränder.

Ökande turism

Bosse och Ewa ser att mycket förändras. Allt fler turister hittar till området och det byggs semesterbostäder som aldrig förr. Främst är det engelsmän, svenskar och norrmän. Trots ökningen är inte paret oroliga för att platsens charm ska försvinna, tvärtom önskar de att fler skulle upptäcka norra delarna av Cypern.

– Det är ett väldigt öppet och generöst land. Det framställs ibland som stängt och våldsamt men det är inte ett dugg sant. Kommer du hit möts du direkt av vänligheten.

Att turismen ökar i området märks, bland annat av områdets många restaruanger.

Får nya vänner i området

Bosse och Ewa bor i en lägenhet vid havet i norra delarna av området. Till lägenheten hör en pool som de boende delar på. Bosse berättar att de har lärt känna många nya människor under sin tid där.

– Jag är 68 år och min fru är 67, att vi har skaffat nya vänner här är härligt.

Snart är det dags för paret att åka hem för i år. Men nästa år ska de förlänga vistelsen och stanna november ut. Bosse berättar att han har haft på sig shorts från första dagen på resan och fram till hemfärd i slutet av oktober.

– Så länge vi får vara friska så kommer vi fortsätta att åka hit. Vi har för en väldigt måttlig peng skapat ett drömboende, säger Bosse Lindqvist.

Paret Lindqvist kallar sin terrass för ”paradisplattan”.

Bosses tips inför resan till norra Cypern

  • Boka reguljärflyg
    – Jag tycker att man ska flyga hit på egen hand och boka hotell själv. Många flyger till Larnaca på södra sidan och åker taxi över gränsen, men vi brukar flyga med Turkish Airlines via Istanbul.
  • Hyr bil
    Norra Cypern upptäcks bäst med bil. Det går bussar, men att vänta på dem är inte alltid att föredra. Det är dyrare att hyra bil på södra sidan, men gör du det går det att åka den direkt från flygplatsen. Se bara till att bilfirman tillåter att bilen tas över gränsen.
  • Besök ett naturreservat
    – Vill du uppleva storslagen natur så borde du åka till Karpaz, ett naturreservat med makalösa stränder där du är nästan ensam. Där finns det vilda åsnor som det är okej att mata.
  • Bra för vandring
    – Vill du vandra är norra Cypern ett paradis. Det finns utmärkta vandringsleder.
  • Besök Famagusta
    Området Famagusta har varit omstritt mellan grek- och turkcyprioter. I stadsdelen ligger staden Varosha som sedan turkiska invasionen 1974 varit helt stängd. Innan var staden en turistdestination och alla byggnader har nu börjat förfalla.
    – Många tror att Famagusta är stängt men det är öppet. I Varosha är det bara militär som har tillträde och man får titta in men inte gå in. Det skapar en känsla av overklighet, mattallrikar lämnades på borden när kriget kom.
  • Strosa i en gammal hamn
    – Man måste åka till den gamla hamnstaden Kyrenia och strosa i den gamla hamnen. Det är riktigt pittoreskt.

Bosse och Ewa har en blogg där de berättar om sitt liv på Norra Cypern.

Såhär ser en solnedgång ut från Bosse och Ewa Lindqvists boende.