Här är de vackraste omvägarna i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Circle K
Badhytterna i Hjo går att hyra för en dag.

Resa | Sverige

Ett broccoliträd med ett eget Instagramkonto, klassiska badhytter och en ovanlig nationalpark.

Passa på att ta en omväg när du kör bil i sommar – då kan du få se platser du inte visste fanns.

– Det finns så många fina platser som man inte har tänkt på, säger Johanna Wintzell, kommunikatör på Circle K.

Sveriges vackraste omvägar är en hemsida som Circle K har skapat för att inspirera alla som reser på vägarna under semestern.

Det är bilisterna själva som får skicka in bilder och beskrivningar på platser som de tycker är värda att besöka.

Fjällutsikt en favorit

– Alla tips som kommer in gås igenom och kontrolleras så att de är korrekta. Grundtanken är att allt ska läggas upp, men är det flera tips som kommer in om ett och samma ställe kanske vi väljer ut ett av dem, säger Johanna Wintzell, kommunikatör på Circle K.

Just nu finns ett 30-tal tips på omvägar ute på hemsidan, som startade för två veckor sedan.

Responsen från folk ute på vägarna är god.

– De gillar den verkligen. För personalen på våra stationer har det blivit ett lättare sätt att hänvisa kunderna till tips, men vi fortsätter såklart också att ge tips ute på våra stationer, säger Johanna Wintzell.

En av favoritomvägarna är Luossavaara i Kiruna, där det alldeles nära toppen står en parkbänk som du kan slå dig ner på för att njuta av fjällutsikten.

Träd med många följare

Tre av totalt nio klassiska badhytter finns att beskåda i Hjo. De här går också att hyra för en dag och i närheten finns en uppvärmd bassäng och två fyrar.

Är du sugen på att se ett naturfenomen utan dess like ska du spana in Broccoliträdet vid Vätterns sydspets i Husqvarna.

Trädet har till och med ett alldeles eget Instagramkonto, @thebroccolitree, med över 27 000 följare.

– Det kommer in mycket tips på platser i skogen och på sjöar längs med vägarna, men framför allt är det mycket naturupplevelser, säger Johanna Wintzell.

Hon har en egen speciell favorit bland omvägarna.

– Det finns så många fina platser som man inte har tänkt på. Jag tycker till exempel att det finns en spännande plats i Skåne. Det är Söderåsens Nationalpark som inte ser ut som ett traditionellt Skånelandskap utan har mer berg. Det är ett bra tips. Du får se saker som du inte visste fanns.

Tips på omvägar i sommar

  • Luossavaara i Kiruna – Alldeles nära bergstoppen finns en parkbänk där du kan njuta av den fantastiska utsikten över Kiruna-fjället.

  • Badhytterna i Hjo – Tre av de totalt nio klassiska badhytterna finns här. De går att hyra för en dag och alldeles intill finns också en uppvärmd bassäng och två fyrar.

  • Broccoliträdet i Husqvarna – Vid trafikplats Husqvarna längs med E4:an kan detta naturliga mästerverk skådas. Broccoliträdet har till och med ett eget Instagramkonto, @thebroccolitree.

  • Söderåsens Nationalpark i Skåne – Kallas ofta för Skånes vackraste naturupplevelse och utsiktsplatsen Kopparhatten är ett måste om du gillar storslagna vyer. Parken har norra Europas största sammanhängande lövskogsområden och bjuder både på dramatisk natur och olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad.

  • Tjurpannans naturreservat i Havstenssund – Ett naturreservat som saknar skyddande ytterskärgård, något som påverkat naturen i ett av Bohusläns mest exponerade fastlandsparti. Ett lättillgängligt område med fina vandringsstråk som har branta klippstränder, strandängar med sällsynta växter och fantastiska utsikter.

Källa: Circle K

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA