Bed & breakfast - här är fyra av Englands bästa

Publicerad:
Uppdaterad:
Två fantastiska B & B. Berdoulat & Breakfast är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka Bath och bor du på Swan House i Hastings har du nära till en portion fish & chips
Foto: Annika Goldhammer
Två fantastiska B & B. Berdoulat & Breakfast är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka Bath och bor du på Swan House i Hastings har du nära till en portion fish & chips

Resa | England

Brittiska bed & breakfast med rosenblommiga rum och frukostte i likaledes blommiga koppar? Närå så behöver de inte se ut. Numera finns en rad lyxiga säng och frukostställen med både modern design och gourmetfrukost. Aftonbladet Resa har besökt fyra av de bästa just nu.

Att bo på bed and breakfast i England behöver inte längre vara synonymt med heltäckningsmattor och torftig frukost. I dag finns flera moderna alternativ som kan ge en minst lika härlig upplevelse som att bo på ett boutiqueeller designhotell. Dessutom är det få hotell som kan konkurrera med det personliga bemötandet som många av dessa b&b innefattar. Några av Englands bästa b&b just nu ligger i södra England, inom en eller ett par timmars radie från London. Det gör dem till perfekta destinationer för den som vill kombinera ett besök i huvudstaden med ett par mer avslappnade dagar. Eller så skippar du London och gör en rundresa för att hinna testa flera olika bed & breakfast och maximera avkopplingen. Här är fyra att börja med.

Foto: Annika Goldhammer
Frukostfix på Berdoulat & Breakfast som ligger nära de varma källorna som lockat folk i sekler.

Berdoulat & Breakfast, Bath

I ett hus från 1748, ritat av Baths mest kände arkitekt John Wood, driver arkitekt- och fotografparet Patrick och Neri stadens snyggaste bed & breakfast. De bor själva en trappa upp med sina två döttrar och en trappa ner väntar två tjusiga dubbelrum. Det ena har ett runt badkar, medan det andra har ett mindre badrum med dusch och mörkgrönt kakel.

Det hemtrevliga, gemensamma köket har ett stort köksbord och väggar fyllda med vackra tallrikar, torkade örter och dekorativa köksattiraljer. Neri växte upp i Istanbul, något som avspeglas i frukostutbudet. Här får gästerna välja mellan traditionell “full English” och “full Turkish”, den senare är en variant av den frukost hon själv växte upp med och inkluderar bland annat oliver, fetaost, filodegsrullar, halloumi och melon.

Sovrummen saknar tv, en trappa upp finns i stället ett bibliotek med en stor och färgsorterad samling Penguinböcker.

Dubbelrum från cirka 1950 kr. www.berdoulatandbreakfast.co.uk

Missa inte: De romerska baden Museet The Roman Bath och utgrävningarna av de heta källorna som gjorde Bath känd som spastad redan 50 f Kr.

Foto: Annika Goldhammer
Rummen hos ”Hannahs” andas romantik.

Hannah’s, Winchester

I småstaden Winchester, drygt 90 minuters tågresa från London, gömmer sig ett av Englands charmigaste bed & breakfast. Här driver Hannah McIntyre ett noga genomtänkt boende med tre rymliga och romantiskt inredda dubbelrum. Här sover du i egyptiska bomullslakan och njuter av badrum med dova färger och ekologiska hudvårdsprodukter. På rummen hittar du också färska snittblommor och en liten bok med Hannah’s personliga Winchestertips.

Förutom att Hannah har smak för inredning kan hon också konsten att rå om sina gäster lite extra med små ”treats”, som hembakta kakor och te serverat vid ankomst och den lokalproducerade chokladen på nattduksbordet.

Dessutom serverar hon en oklanderlig frukost, komponerad efter gästernas personliga preferenser. Dubbelrum från cirka 1850 kr. q www.hannahsbedandbreakfast.co.uk

Jane McIntyre Design & Eccentricities Ett besök på Hannah’s mammas inredningsbutik Jane McIntyre om du gillar inredningsstilen på Hannah’s. Restaurang Corner House på samma gata som Hannah’s är också värd ett besök.

Foto: Annika Goldhammer
B&b-värden Brendan McDonagh i sitt 1400-talshus.

Swan House, Hastings

Swan House, Hastings Brendan McDonagh är bibliotekarien som ville få utlopp för sin kreativitet och skapade ett av Englands mysigaste b&b. Det ligger i Gamla stan i kuststaden Hastings, i ett traditionellt korsvirkeshus från 1490. Här väntar fem olika sovrum med färska blommor, knarrande trägolv och schampo i antika kristallflaskor. I det gemensamma vardagsrummet finns öppen brasa, sköna soffor, en ”honesty bar” – och mängder av foto-, konst- och reseböcker. På morgonen väntar à la carte-frukost med äggröra, blå- bärspannkakor och färskpressad juice – en perfekt uppladdning för att utforska den underskattade weekendstaden Hastings.

Dubbelrum från cirka 1400 kr. www.swanhousehastings.co.uk

Missa inte: Fiskarkvarteren Kika in i fiskemuseet och handla pinfärsk fish & chips hos Maggie’s. I närheten ligger även det moderna konstmuseet Jerwood Gallery.  www.jerwoodgallery.org

Foto: Annika Goldhammer
Huset som huserar The Reading Room byggdes på 1760-talet. I badrummet kan du avnjuta väldoftande bubbelbad efter en dag i mysiga Margate.

The Reading Room, Margate

Det är inte svårt att förstå varför The Reading Rooms har utsetts till Englands bästa bed & breakfast. De tre rummen ligger på varsitt våningsplan i ett klassiskt townhouse och är inredda med kristallkronor, antika speglar och fristående badkar. Gästerna välkomnas med en bricka med te och kakor och en karta som visar vägen till värdparets tips på bästa butikerna, kaféerna och restaurangerna.

Men har du väl checkat in känns det motigt att lämna The Reading Rooms. Sängen är löjligt skön. Högarna med inredningsmagasin, de tjocka morgonrockarna och de lyxiga badrumsprodukterna bidrar också till att du helst stannar inne.

Kustorten Margate i sydöstra England har dock mycket att erbjuda. Till exempel ett ovanligt stort utbud av vintage- och second hand-butiker. Börja på Kings Road och gatorna runt Market Place i Gamla stan om du vill gå på fyndjakt.

På morgonen serveras en drömfrukost på rummet, komponerad efter dina egna önskemål.

Dubbelrum från cirka 2000 kr natten. www.thereadingroomsmargate.co.uk

Turner Contemporary Modernt konstgalleri och arkitektoniskt landmärke vid stranden i Margate. Fri entré och fint kafé. www.turnercontemporary.org

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA