I sommar blir det ont om sista minuten-resor

Publicerad:
Uppdaterad:
Blir ont om sista minuten-resor i sommar.
Foto: THINKSTOCK
Blir ont om sista minuten-resor i sommar.

Resor

Suget efter charterresor i sommar är stort.
Osedvanligt stort.
Som en följd blir det ont om sista minuten-resor.
Så den som ännu inte bokat sommarresan bör raska på.

Den bistra våren, sega starten på sommaren, låga temperaturer och återkommande regnväder sätter sina spår på resandet. Flera stora researrangörer vittnar redan i början av juni om stor efterfrågan och krympande utbud.

Reguljärflyg plus hotell

– Även inom reguljärflyget ser vi att bokningarna ökar. Våra resesäljare jobbar nu med att hitta lämpliga alternativ med reguljärflyg och hotell, så kallad egenpaketering, när många charterresor är bokade, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Det är hårt tryck på både Spanien och Grekland i sommar och hit går de flesta charterresorna. Grekland och Kroatien är de semesterländer om ökar mest procentuellt. Länder som vinner på ett minskande intresse för Turkiet i sommar.

Kreta ny etta

– Grekland är hett och Kreta har gått om Mallorca och är det mest bokade charterresmålet i sommar. På tio i topp finns fyra grekiska öar, konstaterar säger Karin Starkman Ahlstedt.

Turkiet har återhämtat sig en aning, men nedgången jämfört med i fjol ligger ändå kring 30 procent. Men när det börjar bli fullbokat på övriga resmål är det alltfler som blickar mot turkiska Rivieran. Kapaciteten är dock lägre i år än i fjol, eftersom arrangörerna anpassat antalet resor dit.

Se upp med vädret

Men ska du boka en sommar- och charterresa så gör det en solig och varm dag.

– Prisläget på resorna följer väderleken. När det regnar går efterfrågan och pris upp. Boka resan en solig och varm dag. Då är den billigare, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA