Bästa shoppinggatorna i Europa – 5 tips

Publicerad:
Det finns gott om shoppinggator i Europa.
Foto: Getty Images
Det finns gott om shoppinggator i Europa.

Shopping

Är du sugen på att shoppa loss under semestern? Oavsett om du är ute efter lyxiga juveler, souvenirer eller second hand-fynd så finns det någonting för dig på någon av dessa fem europeiska shoppinggator.

1. Gran vía – Madrid, Spanien

Gran vía betyder den stora vägen på spanska, och det är inte svårt att förstå varför. I över hundra år har shoppingsugna lockats till Madrids 1 300 meter långa gata kantad av butiker och restauranger. Många turister tar sig till området, dels för att shoppa på butiker som Primark och Zara, och dels för att många turistattraktioner, restauranger och barer finns i området. Det finns även många biografer på gatan även om vissa har stängt och andra byggts om till musikteatrar. Men bara att strosa runt på gatan är nog för att få se mycket av Madrids skönhet.

Foto: SeanPavonePhoto / iStockphoto
Gran via är en populär shoppinggata i Madrid.

2. Laugavegur – Reykjavik, Island

Shopping är kanske inte det första man tänker på när man planerar en resa till Island. Men om du tröttnat på naturupplevelser och vill hålla dig i stan en dag så kan Laugavegur vara platsen för dig. Gatan är en av Reykjaviks äldsta och byggdes i slutet på 1800-talet. Många av sakerna i butikerna är både designade och producerade på Island, och det finns massor med butiker som säljer souvenirer. Tröttnar du på shopping finns det många barer och restauranger att pausa på och på sommaren är gatan bilfri för att skapa en extra trevlig miljö. Island är inte direkt Europas billigaste land, så vill du komma undan lite billigare, och miljövänligare, så finns det ett antal second hand-butiker på gatan.

Foto: Antonel / iStockphoto
På vintern får bilarna köra på gatan, men inte på sommaren.

3. Strøget – Köpenhamn, Danmark

Europas längsta gågata ligger i Danmark. Strøget blev gågata redan på 1960-talet och namnet betyder gångstråket. I dag finns det flera butiker i olika prisklasser på gatan. Dels lyxiga märken som Chanel och Gucci, men också billigare butiker som Zara och Weekday. Den 1,1 kilometer långa gågatan bjuder även på souveniraffärer, restauranger, och så är gatan känd för sina många gatuartister som underhåller alla shoppare.

Foto: Erik Johansen / TT NYHETSBYRÅN
På Strøget finns både lyxiga butiker och budgetvarianter.

4. Oxford street – London, Storbritannien

En av Londons största shoppinggator är Oxford street. På gatan finns över 300 affärer och cirka en halv miljon personer besöker gatan varje dag. Redan på 1800-talet blev gatan en shoppinggata och än i dag åker shoppingsugna turister till området. På gatan finns butiker som Topshop, varuhuskedjan Selfridges och en enorm Primark. Under helgerna blir området extra livligt, så vill du slippa folkmassorna kan det vara bra att försöka pricka in en vardag.

Foto: alice-photo / iStockphoto
Oxford street är en väldigt livlig gata.

5. Via Montenapoleone – Milano, Italien

Milano är en stad känd för lyx och mode, och Via Montenapoleone är stadens centrum för lyxiga butiker. På gatan har Gucci sin flaggskeppsbutik, och det är långt ifrån den enda exklusiva butiken som finns på gatan som även är känd för att sälja smycken och klockor. 2018 utsågs shoppinggatan till Europas dyraste gata. Men även om du inte har råd att köpa någonting så kan gatan vara värd ett besök för lite fönstershopping.

Foto: PaoloCremonesi / iStockphoto
Milanos mest exklusiva gata är Via Montenapoleone.

Och så några fler tips

  • Maximilianstraße – München , Tyskland.

  • Bond street – London, Storbritannien.

  • Avenue Montaigne – Paris, Frankrike.

  • Via del Corso – Rom, Italien.

  • Kurfürstendamm – Berlin, Tyskland.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA